Коментар №1 на седмицата: Атанас Атанасов, припомнен в цитати. И перални

4873
Коментар №1 на седмицата: Атанас Атанасов, припомнен в цитати. И перални

Публикуваме най-четените и харесвани коментари тази седмица. Този коментар събра над 8000 ваши прочитания в Actualno.com.


В журналистиката има един много приятен момент - моментът на припомнянето. Той има две функции. Първата е благородна - когато някой престъпи собствените си тези и обещания, е в обществен интерес да се занимаем с това, което е говорил преди и да го сравним с това, което прави сега. От последното често ни става лошо, но пък може и да ни стане добре - обикновено критерият е дали си гласувал за този човек. Да припомняш има още една функция, която засяга самия журналист: това е човек, който непрекъснато трябва да помни всякакви глупости, а с глава, задръстена от информация, всяко припомняне носи и извесно разтоварване - под формата на хиперлинкове. Сега ще разтоварим няколко. 

Ето един любим - от преди няколко месеца. Тогава Атанас Атанасов каза, цитираме: "Борисов пее "Елате пиленца при батко". "Елате да ви прегърна, да ви удуша и да сте поредните" - допълнил е той в изказването. Значи съвсем трезво - като изключим не много оригиналната метафора, но когато се застоиш в политиката десетилетия наред обикновено склонността ти към оригиналност (за морал е ясно), така или иначе намалява значително - Атанасов е разчел правилно ситуацията. 

Месеци по-късно Атанасов е казал: "Аз не вярвам на Бойко Борисов". Думите му са коментар към въпрос дали е възможна коалиция между ГЕРБ и ПП-ДБ. Ние вярваме на Атанасов за това, че не вярва на Борисов и минаваме към следващия цитат. 

Атанасов, опитен политик, пак по това време, е рекъл, цитираме: На Борисов му трябва пералня, и е посочил, че тази пералня по всяка вероятност е коалицията ПП-ДБ. Бих казал, че и тук е демонстрирал изключителна съобразителност, но това не е необходимо, понеже е съобразителен онзи, който вижда нещо, което другите не виждат, а тук става дума за очевидност. Та така: и тук Атанасов е видял очевидното. Ако Борисов направи кабинет с БСП, ДПС и "Има такъв народ" е ясно кой ще протестира срещу него пред министерски съвет. Но ако направи кабинет с ПП и ДБ кой ще излезе на протест срещу него? 

Нещата продължават да градират (в един смисъл - и деградират, в друг), със следващото изказване. Ето какво още е казал Атанасов в последните седмици: "Знаете ли какво е общото между Бойко Борисов, Иван Гешев и Ясен Тодоров - и тримата са завършили прословутата школа в Симеоново. Не мога да слагам под общ знаменател - но там се изгражда манталитет и начин на мислене, че винаги се бориш с някакъв противник. Обучават ги на саботажна дейност". Сега, тук все пак е добре да посочим, че на въпроса "какво е общото между Борисов, Гешев и Тодоров" е хубаво да търсим далеч по-ключов и потискащ отговор от това, че са завършили школата в Симеоново, но щом Атанасов така е завършил последното си изказване, ние нищо друго не можем да направим, освен смирено да го цитираме. 

И сега, вървим към кулминацията - гостуването на Атанасов този петък в "Панорама". "Нашата коалиция още преди изборите заявяваше, че ще направим всичко, което зависи от нас, за да се създаде правителство с нашия мандат и това е на път да се осъществи", каза той, но тук вече ще се намесим. Не, вашата коалиция беше единствената, към която имаше някакви поне минимални очаквания да демонтира моделът на ГЕРБ. ПП съществуват на базата на това обещание, а ДСБ нямам идеята на базата на какво - подобно съпоставяне на цитати, още от времето на Реформаторския блок, например, все повече ни пречи да разберем. А по отношение на имунитета на Борисов, Атанасов коментира: 

"Въпросът е защо точно сега, след като делото се влачи три-четири години, когато Борисов нямаше имунитет и темата се повдига сега, когато трябва да се състави правителство с неговата политическа сила. Аз съм убеден, че това е част от един план за провал на съставянето на правителство, в който има много елементи." Според мен е ясно защо точно сега и на Атанасов му е ясно: защото в момента главата на Гешев се търгува за неприскосновеността на Борисов и ПП-ДБ са брокерите на сделката. По неволя, от глупост или по сценарий - няма значение. Тъкмо онова "изпиране", което лидерът на ДСБ много ясно вижда преди изборите и никак не вижда в момента; става дума за него. Макар да бе подсказано от записа на Кирил Петков, който пък рече много забавни неща за начина, по който Атанасов дълголетства в политиката. Така или иначе обаче, сега единственото, което може да видите, е как един пламенно изчегъртващ Борисов генерал в момента нервно мърмори - защо точно сега имунитета на Борисов? Така е - моментът никога не е подходящ. Подходящ е само за припомняне на цитати. 

 

Автор: Райко Байчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com