Коментар №1 на седмицата: Кога ще ни дойде акълът в главата какъв е Румен Радев?

5111
Коментар №1 на седмицата: Кога ще ни дойде акълът в главата какъв е Румен Радев?

Публикуваме най-четените и харесвани коментари тази седмица. Този коментар събра над 10000 ваши прочитания в Actualno.com.


Умният човек не се спъва два пъти в един и същ камък. На българина обаче определено му е трудно да не се спъва.

Че ще има нови избори беше ясно още от есента на 2022 година, когато приключиха предишните. Но че точно президентът Румен Радев, който размаха юмрука на мафията пред Президентството, работи не за обществото, стана далеч по-рано. Накъде ще тръгнат нещата с човека с воинската чест замириса още като тръгна скандала как жена му (тогава гадже) минава по роднинска линия на работа във ВВС. Лично за мен това беше червена лампичка – ако е вярно (а Радев не говори прямо по въпроса, за сметка на това имаше официален отговор на депутатски въпроси от тогавашния военен министър Николай Ненчев и то не в полза на президента), тогава с какво е той по-различен от шуробаджанащината, която ни трови?

Кога лъсна най-явно какъв е Радев като държавник? Когато Слави Трифонов свали правителството на Кирил Петков. Точно тогава Радев се скъса да бърза с първия мандат за съставяне на нов кабинет, който беше в ръцете на Петков. И го направи, за да не може "Продължаваме промяната" да убеди достатъчно депутати именно от разпадащата се по шевовете ИТН да се присъединят за ново управление. Това щеше да е ключова политическа промяна – защото каквото и да си говорим, не всички в политиката влизат там с идеята обезателно да се набутат в някоя схема. И това важи за всички партии – навсякъде има както хора, които искат да направят така, че обществото да живее по-добре, така и такива, които гледат само себе си. Въпросът е дали първите или вторите имат повече влияние.

Да се върнем обаче на падането на Кирил Петков и неуспеха да привлече достатъчно депутати от ИТН - такива, които наистина са разбрали в каква схема са били привлечени и искат да изкупят вината си. Тогава Радев се скъса да бърза да съкрати възможно най-много срока за изпълнение на мандата. Но след изборите през есента даде на ГЕРБ ДВА МЕСЕЦА да правят правителство! Не само това – точно пред Българската национална телевизия вицепрезидентът му Илияна Йотова, за която се чува, че може да е следващ водещ кандидат за държавен глава, обясни как БСП, ГЕРБ, ДПС и "Български възход" можело да направят правителство, но не посмели. Можеше, да – та на Бойко Борисов съвсем да му помътнее политическия ореол, че се целува със Сараите публично и да дойде времето на нов играч – на Румен Радев. Но не и ново правителство през лятото на 2022 година, когато Кирил Петков можеше да се отърве от единия си троянски кон в управлението, да има повече управленска свобода за важни реформи (да, включително за правосъдна, където Радев не докара нещата с избора на Иван Гешев за главен прокурор до Конституционния съд, а излезе на площада чак когато Гешев дойде в Президентството), да набере повече политически авторитет и при следващи избори вече резултатът на ПП да е по-силен. Само че това щеше да значи успешен политически модел, в който Радев да няма място.

Това е голямата цел на Радев – да управлява. Услажда му се властта. Дали през президентска република, дали през повторение на историята на Бойко Борисов от първото десетилетие на века – както дойде. Вторият вариант изобщо няма да го обсъждам – който е бил сляп и глух 20 години вече и не е разбрал, явно трябва нещо тежко да го удари по главата, за да има някакъв шанс да разбере. Но президентската република заслужава няколко думи – с умряла демокрация като нашата, където институциите не са устойчиви така, че да не бъдат превземани и използвани от силните на деня, президентската република означава повторение на режима на Владимир Путин. Радев, колкото и да се поприкрива за войната в Украйна, отдавна е ясно накъде гледа – да си спомним за Леонид Решетников. И ако се излъжем да тръгнем по този път, на Бащицата, периодът 2009 – 2021 ще си го спомняме като демократичен!

Путин също дойде да оправи хаоса. Докъде стигна, няма какво да припомням.

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...