Коментар №1 на седмицата: Пеевски да поема и даренията и да се приключва

11498
Коментар №1 на седмицата: Пеевски да поема и даренията и да се приключва
Снимка: БГНЕС

Публикуваме най-четените и харесвани коментари тази седмица. Този коментар събра над 15 000 ваши прочитания в Actualno.com.

 

Ако вярвате в дървеното желязо, можете да повярвате и в държавна неправителствена организация. Идеята на ДПС за създаване на държавно сдружение, което да контролира даренията, може да се впише точно в рамките на класическия абсурд.

Не е работа на държавата да се занимава с даренията. Кризата на доверие към този сектор, възникнала след случая с "ХелпКарма", заслужава специално внимание, но това е друга тема.

По-интересно е защо Пеевски протяга ръка и към този сектор. Вносител на предложението е Йордан Цонев, който по правило е съвносител на всички законопроекти на Пеевски.

Би било странно и даже леко смешно да е само заради единия милион, който се изисква за създаването на такава структура, предвид паричните потоци, контролирани от ДПС и Пеевски.

До момента публично е обявено от близък до Пеевски, че даренията му са близо 5 млн. лв. Дали са минали само през една компания или през повече, дали са спазени законовите изисквания, дали тези средства са с доказан произход - за подобни въпроси у нас журналистите са подлагани на репресии. И все пак тези въпроси стоят, защото без да се съмняваме в доброто сърце на Нашия Дарител, той не прави никога нищо без изгода. Затова даренията му към "Левски" и към БАН предизвикаха негодувание и призиви за връщането им. Но как в условията на пандемия болници да върнат дарения? Не могат. Отлично попадение и перфектен тайминг за даряващия.

Само допреди година - година и нещо даренията бяха зона, свободна от Пеевски. Защо ли изведнъж тази чиста душа реши да дарява?

С даренията хората проявяват човечност, а компаниите - така наречената корпоративна социална отговорност. Все за неща с обществена значимост - каузи, лечение на болни деца, подпомагане на хора в риск. Но, както във всички неща, свързани с пари, се появиха мошеници, които до известна степен опорочиха дарителството.

И сега под благовидния претекст държавата да контролира даренията ни се пробутва една идея, чиято основна цел е някой да се разпорежда с тези пари - с едната ръка да внася, с другата да изнася. Впрочем, това е мечтата на всеки сериозен перач на пари. Легализацията на милиарди долари по целия свят минава през най-различни схеми, включително и през дарения.

По света плащащите огромни данъци си правят фондации, през които правят дарения с цел намаляване на данъците. Но държавите не се месят в това - има регулации и който ги наруши, попада под ударите на закона.

У нас, естествено, нещата стоят по друг начин, защото често тези, които са призовани да разследват измамите в особено големи размери, са част от вършещите тези измами и репресират всеки, който надигне глас.

Създаването на структура за даренията би дало още власт и на финансовия министър, и на правителството, а вероятно и лично на премиера. Това лесно би било превърнато в още един канал за преразпределение на пари, за тяхното насочване към подходящите хора, организации и ведомства. В тази структура, разбира се, ще работят и хора, ще има и други разходи, но не това е основното. Основното е контролът. Отново върху нашите пари - наред с данъците ни, от които се плащат заплатите на всички некадърници и кожодери, упражняващи се в управление на страната.

Ако държавата, разбирай ДПС, разбирай Пеевски, сложи ръка и върху този сектор, би било не просто поредният цинизъм. Би било финална гавра с обществото, сведено до оцеляване без възможност за нещо друго, например - за мислене или задаване на въпроси.

 

Автор: Евелина Гечева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com