Коментар №1 на седмицата: Трифонов е прав да пита Кирил Петков: Какво стана с ГЕРБ?

15925
Коментар №1 на седмицата: Трифонов е прав да пита Кирил Петков: Какво стана с ГЕРБ?

Публикуваме най-четените и харесвани коментари тази седмица. Този коментар събра над 10000 ваши прочитания в Actualno.com.


Слави Трифонов публикува не просто статус, а статуса си в коалицията. Той общо взето заяви, че коалиция няма, тъй като почти всички важни решения се вземат от "Продължаваме промяната". От там, казва Трифонов, нито се допитват до останалите в групата на властта, нито се влияят от различни опити за промяна на решението им. Проблемите с газа, войната в Украйна, Северна Македония, никой не питал за нищо, а Петков, Бориславова и Василев действали единствено на своя глава. И за финал, пита Трифонов, какво стана с "изчегъртването" на ГЕРБ? То просто не е започнало. 

Трудно е да си спестя подозрението, че ако ИТН бяха водещите в коалицията, щяха да направят друго, освен да газят по същия начин. Маниерът на поведение при Слави за кратко проблясна след вторите избори миналата година, когато той директно и със самочувствие обяви кабинет по фейсбук и то с премиер Николай Василев, а Тошко Йорданов изглеждаше така, сякаш зад студиото в телевизия 7/8 има специален стелаж от ятагани, готови за употреба срещу неверниците. 

Това обаче е в миналото. И в момента Трифонов, като вътрешен опозиционер в коалицията, е прав. "Продължаваме промяната" бяха партия, която спечели доверието с обещанието, че ще разчисти модела ГЕРБ. Много просто и много ясно. И "Промяната" спечели, когато за същата, нека я наречем "мисия", имаше голяма конкуренция и голям бой: кой ще бъде най-легендарният отмъстител на Бойко Борисов. 

Изборите бяха кастинг за тази юнашка роля. И до момента има юнашки провал. Освен онзи плачевен арест на Бойко Борисов, който ще се запомни единствено със забавното подозрение на журналистиката към Вежди Рашидов, която съвсем чистосърдечно го попита пред къщата в Банкя и шумотевицата там: "А вас кой ви доведе тук"?, (той се обиди, защото разбра много добре намека), друго интересно нямаше. Въобще рейтингът на ГЕРБ продължава да цъфти, електоралната подкрепа отласна от дъното и се връща към старите нива, няма нито една разкрита крупна далавера, никакъв публичен натиск, никаква заявка за това, че "Промяната" смята да изпълни онова, заради което бе избрана по отношение на Борисов. 

Да, дневният ред претърпя серия от кризи: инфлация, война, цени на електричество, газ, протестиращи бизнеси. Но логиката на Петков бе следната: ако в държавата няма пари, то е защото тези пари са се крали и се крадат от ГЕРБ. Нашата цел е нулевата корупция, тоест държавните пари да се развържат от държавните кражби. В момента, в който това стане, всички ще разберем, че в държавата всъщност има много и ако след офанзива срещу корупцията би настъпило ако не охолство, то най-малкото би дошъл края на общия недоимък. Достатъчно е само този и този да влязат в затвора, този и този да бъдат уволнени, да започне това, което Трифонов наричаше изчегъртване и това, което ние наричаме "Промяна". Ще бъде дълго, но не е невъзможно.

Въобще помним ли ги тези неща? Вече звучат толкова овехтяло и в някакво много далечно минало, колкото борбата с корупцията на Яне Янев. Кюлчетата се трупат и толкоз. 

 

Автор: Райко Байчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com