Коментар №2 на седмицата: Искаш старото нормално? Дай сертификат за коронавирус!

1871
Коментар №2 на седмицата: Искаш старото нормално? Дай сертификат за коронавирус!
Снимка: Getty Images/Guliver

Публикуваме най-четените и харесвани коментари тази седмица. Този коментар събра над 3 500 ваши прочитания в Actualno.com.

 

Ваксинационен паспорт за получилите ваксина срещу коронавирус и за преболедувалите COVID-19 като условие да работят, да се забавляват, въобще – да живеят нормално. Тази тема си остава една от основните за пандемията, макар и още да не е гореща просто защото никой не знае колко дълъг е имунитетът срещу COVID-19.

Но дори в България официални лица отвреме-навреме почват да говорят по темата. Последен засега беше националният здравен инспектор Ангел Кунчев, който доста смело обяви, че това ще се обсъжда. От медицинска гледна точка било оправдано, само че от морална май не било.

И тъй като моралът е разтегливо понятие – дори в академичната реторика, ако не вярвате прочетете някой и друг учебник по етика, по основни на правото (моралът е съвкупността от обществени възгледи за добро и зло, съвест и чест, похвално и срамно, дълг и справедливост, но всички тези възгледи се променят с времето, макар и сравнително бавно), то бъдеще с такъв тип "чипиране хич" не е изключено. Трябва ли обаче да е така?

Категоричният ми личен отговор е не! Защото ако за COVID-19 ще е така, трябва да е така и за много други неща и то не само здравни. Защо например да няма ограничение политик, който не си е изпълнил предизборните обещания, повече никога да не участва в управлението? Защо не партия, която не си е изпълнила предизборната програма, да се разформирова и никога вече да не припарва до власт? Неизпълнението на такива неща пряко се отразява на качеството на живот на избирателите – точно както коронавирусът се отразява на здравето им! Хайде тогава да треснем по един политически паспорт и да си решим проблемите.

Дори и в здравен аспект – защо например употребяващите канцерогенни вещества в своя бизнес компании (то е все без да искат, обаче и вирусната корона я нахлупваме без да искаме) да не бъдат спирани и дейността им прекратена? Разбира се, с паспорт – този и този бяха направили фирма, която трови хората с едикакво си – черен печат в паспорта и чао. Ма не било престъпно, не било с умисъл – сори, аут.

Също важно – който наруши правилника на пътя, да не може да шофира. За каквото и да е нарушение – ха е завил на място, където не е позволено, край. Черен печат в паспорта! Ами ако в супата в ресторанта има косъм – веднага да го затворят и повече никога да не отваря! А ако вземеш да стъпиш с мръсни обувки на тротоара - черен печат, край, повече не можеш да ходиш по паважа! Нарушител такъв, знаеш ли с мръсните обувки колко бактерии и вируси разнасяш? А как тогава да се придвижваш - ми стой си вкъщи бе, пеш няма да ходиш! Национална сигурност - любимите ми думички, зад които се крият безброй престъпления.

Има една стара като света приказка, че пътят към Ада е постлан с добри намерения. Тя с пълна сила се отнася до условието да работиш, да се забавляваш, въобще да живееш нормален живот. Сертификат за нормален живот, паспорт за нормален живот – тук вече говорим за това към какъв живот изобщо сме се запътили! COVID-19 е сериозен проблем, обаче ако заради него ще зачеркнем векове прогрес на мисълта и духовността ... Изборът да се ваксинираш не може да бъде приравнен на избор за нормален живот. А държавите, които го направят – явно или тихомълком, като позволят на големите бизнес интереси да почнат да си регулират нещата както те си искат, рано или късно ще се разпаднат! И тогава коронавирусът ще е проблем, за които ще си мечтаем спрямо новите проблеми, които ще избухнат!

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com