Коментар №2 на седмицата: Кантарджиев, професоре, КОЙ е виновен и отговорен за българския коронавирус?!

38294
Коментар №2 на седмицата: Кантарджиев, професоре, КОЙ е виновен и отговорен за българския коронавирус?!
Снимка: БГНЕС

Публикуваме най-четените коментари в Actualno.com тази седмица. Този коментар събра над 8000 ваши прочитания. 

 

"Къде бяха проверките септември, в началото на октомври? В България след дъжд като се нахлупи качулката, се нахлупва много яко. Сега ще има страшни мерки за контрол, къде беше контролът преди три седмици? Най-лошото в нашата страна е, че някои политици, които ние сме избирали, дават лош пример". Това заяви проф. Тодор Кантарджиев, едно от лицата на Националния оперативен щаб (НОЩ).

В два поредни почивни дни Кантарджиев се изяви в сутрешните блокове на БНТ и внушението беше как той и колегите му от НОЩ предупреждавали, но нищо не станало. Кого предупреждавахте, професоре? Не ви чухме пред медиите през септември и октомври да говорите, че няма контрол! Не ви чухме да посочвате с конкретни имена кои политици си пипат ушите и не правят достатъчно, да не кажа нищо! И мога да се сетя оправданието ви, макар още да не сте го казал – че щяло да е политическо.

Ами да, политическо ще е. Политика това значи – умението да се управлява. И понеже умението да се управлява е особено важно при кризи, то граждански дълг на всеки от нас е да сочи когато това умение липсва! Над 100 дни вече аргументирано се посочва – но такива като Вас, професоре, водени от чувство за дълг и ред, не искат във време на световна пандемия да кажат необходимото за случващото се, когато камерите ги няма и микрофоните са изключени – да го кажат пред камери и микрофони навреме. Затова сега и Вие сте много закъснял.

Професоре, повтаряте как в НОЩ сте само експерти, даващи съвети. Добре – нека изясним тогава. Какво е експертното Ви мнение за източниците на зараза в България – кои са те? Моля, посочете ги в последователност 1, 2 и 3. След това – какъв е контролът там, по Ваше мнение? Каква оценка му поставяте? Ако е по-ниска, защо? Има ли картина и изчисления колко хора се заразяват в заведенията, в училищата, на работа – но с числа, а не с проучвания от и за Тексас? От и за България проучвания защо няма? Защо дори няма статистика колко от позитивните PCR тестове са на хора със симптоми и колко на такива без симптоми? Колко време трябва на скапаното ни подобие на държава да почне да прави такива статистически данни – нали знанието е сила, професоре? Нали знанието ще помогне да се справим и с тази пандемия - кой е виновен да няма знание?!

В Lancet (на Вас, професоре, няма да обяснявам какво е това списание, но на още незнаещите – едно от най-авторитетните в света що се отнася до медицина и наука) точно отпреди месец има статия, озаглавена така: "Уроците, научени от охлабването на мерките срещу COVID-19". И там пише следното: "Изглежда, че не бива да има пълно отваряне, докато няма вискокачествена система за проследяване на инфекциозните вериги (...). Ефективното проследяване на по-леките случаи на зараза и на безсимптомните позволява по-ефективно намаление на репродуктивното число на заразата". Това, прословутото число, което показва какъв брой вече заразени заразяват на свой ред колко нови. В България НИКЪДЕ официално не можеш да намериш тази статистика, чуваме я от някой от НОЩ чат-пат! След като нещо толкова елементарно го няма лесно публично достъпно, да питам ли в училище и в детските градини колко ефективно се проследяват веригите на зараза? Да питам ли защо няма стройна база от изчисления за заразата по сектори и на нейна база да има стройно, предвидимо вземане на решения? Да питам ли кой е отговорен?!

Още през пролетта, при масовото затваряне в цял свят, беше казвано в редица световни анализи, че новото нормално ще означава отпускане на мерки и след това затягане. В България това не беше предадено по адекватен начин от ръководството на държавата! Вие лятото защо не го заговорихте това с колегите Ви от НОЩ? Че той премиерът още не е много наясно как точно се носи правилно маска!

И на най-големия идиот следва да му е ясно, че въздушно-капков вирус се предава най-лесно и на най-много хора там, където се струпват хора! Значи именно там трябва да има максимален контрол! Където не може да се установи такъв контрол заради обективни причини, следва да има по-тежки мерки – временно затваряне дори. Но за да може да се решава, трябва мониторинг т.е. наблюдение – да имаш всички възможни данни и да виждаш цялата картина. Та, професоре, Вие имате ли я – ей така, честно кажете, ако не публично, поне пред себе си! И ако я нямате, защо – чия е отговорността? На едни други политици ли, дето се мъчат рейтингът им да не пробие земята на път към ядрото ѝ?

Провалът на управлението на една криза не е просто следствие на обществена немарливост – то е следствие на провала на експертите да принудят вземащите крайните решения да ги слушат. В случая – ако/когато Борисов и компания не слушат, тогава Кантарджиев и компания трябва навреме да се противопоставят! Длъжни са като експерти, длъжни са като лекари, даже и клетва си имат в тази професия! Иначе сега ще си говорим за полеви болници – само че и проф. Витанов преди има-няма 20-тина дни говореше как не му се вярва да стигнем 30 000 заразени до края на октомври, а ние ще прескочим 40 000. Тази грешка от 30%, професоре (математик сте), дали е допустима защото говорите политически коректно или защото не разполагате с достатъчно информация, че да сметнете по-точно? Ако е второто – кой е виновен и защо не го кажете?! Може да не съм професор-математик, както и повечето читатели, но добре знам - когато вече седмично почваме да виждаме трицифрени стойности на починали, няма нужда да ми се казва колко е лошо, а да се казва какво ще се прави, какво е трябвало да се направи, защо не е направено и кой е виновен да не е!

На 4 май, 2020 година официално зададох въпроси заради пандемията на Министерския съвет и Министерството на здравеопазването (МЗ). Отговор получих единствено от МЗ - знаете ли колко много работа е да Ви отговорим на такива питания, нямаме кадровия ресурс. Само че отговорите на част от тези въпроси са фундаментални да не повтаряме такива ситуации като сегашните. И ми е пределно ясно защо никой в държавата не иска да отговаря - защото отговорите означават държавно признание за провал и за потрошени наши пари и доверие да бъде свършена работа, чийто ефект да се види сега и да помогне във време на криза. Публикувам въпросите тук:

1. Колко концепции на национално ниво за противодействие на епидемия са направени, утвърдени с решения на Министерския съвет преди 13.03.2020 г. и трябва да действат към настоящия ден?

2. В колко други концепции, които действат към настоящия ден, има предвидени планове и действия в случаи на епидемия и те са приети и утвърдени с решения на Министерския съвет преди 13.03.2020 г.?

3. Колко планове на национално ниво за противодействие на епидемия, които действат към настоящия ден, са направени и утвърдени с решения на Министерския съвет преди 13.03.2020 г.?

4. Колко средства общо са похарчени по всички действащи към настоящия ден стратегии, концепции и планове за защита на населението в България от биологично бедствие т.е. епидемия?

5. Моля за статистически данни колко средства под форма на заплати са отишли за всички експерти, работили по изготвяне и изпълнение на съответните действащи към настоящия ден стратегии, концепции и планове за защита на населението в България от биологично бедствие т.е. епидемия?

6. Съгласно изисквани от Националната здравна стратегия за 2015 година и Националната здравна стратегия за 2018 година следва да бъдат разработени планове, които да намаляват риска от епидемии и епидемиологични взривове сред населението в България. Разработени ли са такива планове? Изпълнява ли се някой или някои от тях по време на извънредното положение? Какви са резултатите от изпълнението му/им?

7. Съгласно Приоритет 4 на приетата през 2015 година Концепция "Цели за здраве 2020", трябва да има укрепване на капацитета на общественото здравеопазване за организиране на бърз отговор при възникване на епидемични ситуации, с възможност за приоритетни действия сред уязвими групи. Каква е оценката на правителството за изпълнението на този приоритет по време на извънредното положение? Колко средства за отделени за разработването и изпълнението му?

8. Съгласно Националния план за защита при бедствия, включително биологична заплаха т.е. епидемия, следва да бъдат създадени необходимите запаси от материали за защита на населението и обучение на населението по места – от кметовете на общини. Съответно:

А) Колко като бройка и какви средства за защита на населението срещу епидемия от предаван по въздушно-капков път вирус са осигурени от всяка община на територията на Република България?

Б) Колко планове за реакция са изготвени по общини?

В) Колко от тези планове са приведени в изпълнение по време на извънредното положение и къде?

Г) Какъв е резултатът съгласно оценката на правителството от приведените в действие планове?

Д) Колко средства са похарчени за изготвяне на съответните планове от кметовете и изпълнението им?

9. По коя концепция, по кой план и съгласно коя нормативна уредба (закон(и) и/или наредба(и) е създаден и работи Националния оперативен щаб за борба с коронавируса?

10. Какво е становището на Правна дирекция на Министерския съвет, на Правна дирекция на здравно министерство и на съответните инспекторати за заповедите на здравния министър Кирил Ананиев (бел. ред. - към 04.05.2020 той беше здравен министър) по време на извънредното положение – законни ли са или не са? Моля за пояснение "защо" при даването на съответния отговор.

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com