Коментар №2 на седмицата: Метаморфозата: Една сутрин Борисов се събуди, за да разбере, че е Станишев

48769
Коментар №2 на седмицата: Метаморфозата: Една сутрин Борисов се събуди, за да разбере, че е Станишев

Публикуваме най-четените и харесвани коментари тази седмица. Този коментар събра над 10000 ваши прочитания в Actualno.com.


Двата най-популярни речни цитата за времето - че не можеш да се влезеш два пъти в една и съща река; и че ако стоиш достатъчно дълго на брега ще видиш труповете на враговете ти да минават пред теб - започват да работят с цялата си философска сила за Борисов и ГЕРБ. Но с лека корекция - корекцията на фарса.

Борисов на практика ще влезе два пъти в една и съща река - тя няма да се промени. Но ще се промени той - защото ще влезе като Станишев. 

Началото на този разказ започва така: една сутрин Бойко Борисов се събуди след неспокойни сънища и установи, че е превъплътен в Сергей Станишев. Колкото по-настойчиво Борисов търсеше доказателства, че все пак си е той, толкова повече доказателства намираше, че е Станишев. Обичайният източник на достоверност за собствения му образ - че е победил в изборите, избран от "мъдростта на българския народ", както обича да казва, вече не можеше да му послужи за нищо. Освен, че е втори, също като Станишев, вече не виждаше никакви основания за оптимизъм, че скоро може да е първи. Хаосът непрекъснато се оказваше по-силен от реда. И както редът на Тройната коалиция се разглоби в хвърчащи на всички посоки парчета, така и редът на ГЕРБ - дойде му ред - го последва. Внезапно Борисов видя нова и странна картина: първо се смалиха и изчезнаха в далечината министерствата, после сградата на президентството, после сградите на общините. В такава ситуация Борисов потърси удостоверение за превъзходството си в определен брой кюлчета. Макар и още да не бяха се дематериализирали, върху тях, уви, изгря жесток, опасен образ: на Бойко Рашков. Какво щеше да стане оттук нататък?

Борисов потърси отговори. И не успя да ги намери в себе си, защото това вече не беше той, а Станишев. И Станишев му ги даде. Отговорите гласяха - постепенно се оттегляй, пробвай да се озовеш някъде в Европа, търси международен излаз и там, на спокойния плаж, като активен участник в срещи с "международна работна група", доизживявай щастливо пенсионирането си. Може примерно веднъж годишно да даваш по едно дълго интервю за българска медия. В това интервю е добре да изглеждаш лукаво дистанциран от всичко, което става, и да дадеш поне две-три напътствия, от които никой няма нужда, най-малко пък ти. 

Борисов кимна на Станишев в огледалото и за пръв път се здрависа приятелски с него.

Това беше началото на едно чудесно приятелство. 

 

Автор: Райко Байчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?
Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?

Към края на 2023 г. по сметката на Фонда за безопасност на движението по пътищата би трябвало да има налични повече от 423 млн. лв. Това казват експертите...