Коментар №3 на седмицата: Бойко, докторе, не ми се карай за коронавируса

6621
Коментар №3 на седмицата: Бойко, докторе, не ми се карай за коронавируса
Снимка: МС

Публикуваме най-четените и харесвани коментари тази седмица. Този коментар събра над 5000 ваши прочитания в Actualno.com.

 

Знаете ли, че нашият настоящ премиер г-н Бойко Методиев Борисов е защитил дисертация, заради която получава научна степен "доктор по психология"? Тя идва в замяна на първоначално дадената степен "кандидат на физкултурните науки", след като Борисов защитава дисертация на тема "Психофизическа подготовка на оперативния състав на Противопожарна охрана за действие в екстремална ситуация на пожар".

Знае значи, г-н премиерът, как да води подготовка за екстремална ситуация. Конкретно – за пожар, което е тясна специализация, но основите на реакция би трябвало добре да ги е разбрал.

Да видим обаче как реагира на пожара на коронавируса. Понеже и аз понаучих едно-друго преди време, следвал съм "Международни отношения" в СУ "Св. Климент Охридски", та ще се направя на премиер в следващите редове – да видим какво трябваше да направим и какво направихме всъщност с тази коронакриза. И така:

Първо – идентифициране на проблема чрез събиране на информация. Второ – съставяне на план за решение. Трето - подготовка за изпълнение на плана. Твърдя, че докторът по психология се провали във всички фази.

Първо – разбра ли това управление колко точно може да издържи здравната ни система на коронавируса? Защото е пределно ясно, че тази система е основната в битката със заразата. Изготви ли анализи колко може да издържи? Потърси ли опит от чужди държави, където първата вълна беше в експоненциален ръст – като Италия? В края на месец май генерал Мутафчийски говореше как ходили специалисти от ВМА да обменят опит със свои колеги за лечението на болестта. А ходиха ли специалисти при италианските си колеги да обменят опит какви грешки са допуснати при реакцията в провинция Ломбардия, където избухна заразата COVID-19 в Европа? Или някъде другаде в Западна Европа – в Испания, във Франция, във Великобритания?

Второ – изготвянето на план. За да го направиш, трябва да разполагаш с необходимите данни и анализи. Вече поставих въпроса за събирането на информация и изготвянето на анализи. Моето мнение е, че тук планът следваше да е в две направления. Първо – отбрана т.е. подготовка на здравната система. Там виждам също две нива на подготовка – доболнична и болнична помощ. Доболничната помощ считам за по-важната – това е същинската фронтова линия. Това е диагнозата. Оттам трябваше възможно най-бързо да бъдат откривани и карантинирани заразени и контактните им лица, за да се намали максимално потокът от хора, които ще стигнат до болнично лечение. С други думи – максимално обезпечаване на РЗИ и на личните лекари с всичко необходимо. Вече два пъти писах в различни коментари – какво пречеше след като още по време на извънредното положение беше прието със закон армията да участва в помощ на МВР за КПП-тата, военните да бъдат и в помощ на РЗИ? Какво пречеше от армията да дойде необходимият кадрови потенциал, с който РЗИ да може успешно и бързо да проследява и карантинира контактните лица на вече доказани с PCR тестове заразени? Любимата на Борисов Германия какво направи точно в този аспект? Какво пречеше да има електронно направление за PCR още през лятото, а не чак сега, в края на ноември, да се обясняваме още? Така щяхме да имаме много по-точна картина на заразата и съответно подсиленото РЗИ да действа за карантиниране и ограничаване на вируса, така че да намали наплива към болниците.

Да продължим сега с болничната система – беше ли направен анализ, но не само по документи и хартийки в НЗОК, какво има и може всяка болница в България – като персонал, като легла, като възможности да се разделят потоци от пациенти? Защото председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров си каза директно пред Actualno.com, че здравният министър и Националният оперативен щаб (НОЩ) получили от НЗОК отговорите на въпроса за анализа, а НЗОК работели с документи, не с проверки на място. Затова и здравният министър, и НОЩ не били виновни. Е да де, но чия задача е да види и усети дали подопечна структура работи правилно – в случая дали предоставя правдива информация?

И още – беше ли мислено военни и МВР да се включат на помощ на "Спешна помощ" и в кой момент – в който медиите почнат да заливат ефира със сигнали как линейка не идва с часове и дори по едно денонощие, или по-рано?

Трето – подготовката за изпълнение на плана. Засегнах вече въпроса за информацията за реалното състояние на болничната система. Да продължа обаче – разработени ли бяха планове как реагира всяка болница в България при достигане на определен праг на заразени? Беше ли направена тренировка във всяка болница през лятото как планът се превръща в реалност при необходимост? Беше ли тренирано как работи Единна информационна система във всеки град, чрез която "Спешна помощ" знае в коя болница колко свободни легла има?

Още през пролетта опитах да получа отговори на десетина въпроса, свързани със следното – колко и какви концепции и планове са правени за реакция при ситуация с епидемия както на национално, така и на регионално ниво, колко пари са отишли за това, при кого са отишли, какви средства за защита от въздушно-капков вирус на населението са купени и трябва да се предоставят от държавата на гражданите ѝ. След като не срещнах отзивчивост, зададох въпросите през октомври по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ). Засега Министерският съвет отговаря, че трябва да ми отговори здравното министерство – чакам да изтече срокът за това и ако няма отговори, ще отидем на съд.

Отговорът обаче защо на всички въпроси в този материал няма отговор е един – Бойко Борисов! Той е човекът, който управлява и носи отговорност. И няма да се размине с внушенийца как населението не вярвало във вируса, как "горели маски". Ако ще си говорим за вяра и пазене на мерки, нека погледнем фактите – разболя ли се Бойко Борисов от COVID-19? Разболя ли се и Корнелия Нинова? Колко депутати се разболяха? А колко хора от правителството? Колко кметове? И има ли друга държава в ЕС или в света дори, в която се разболяха както премиерът, така и лидерът на най-голямата опозиционна партия? Това какво значи – че не са спазвали мерки или че вирусът ги удари, защото се стигна дотам, че мерките не работят? Защо има вирусно "наводнение", по думите на Борисов? Той за какво ни е, ако не може такива наводнения да ги управлява и да минимизира щетите от тях, ако не напълно да ги овладее?

Ах, да, разболяха се Доналд Тръмп и Борис Джонсън. Първият стигна дотам при глупостите в последните четири години, че дори социалните мрежи взеха да го цензурират, а вторият ходеше да се целува и ръкува, когато цял свят говореше за маски и дистанция. За неразбралите - вижда се ясно определен модел с тези политически случаи по света и у нас кой колко носи маски, пази дистанция и си мие ръцете. В българския вариант, мога да добавя какво каза и проф. Николай Габровски, зам.-директорът на "Пирогов" – че голям брой негови колеги от болницата се заразили извън нея с коронавирус. Как става така – само в болницата ли пазят мерки? Или просто говорим за поредното колелце в голямата машина на организацията, което не се върти както трябва, защото няма кой да го нагледа, кой да го смаже и да го напасне? Няма го механикът, няма го и управлението – няма го години наред!

Пак ли комунистите са виновни, г-н Борисов? Вие нали си имате такива като Валери Симеонов - тряскайте с найлончета детските площадки и пейките, няма проблем. Междувременно ще се вземат мерки какво да се затваря само на принципа "така е в Европа", вместо по научен метод - с правене на изследване, с анализа му и след това с вземането на мерки. Затова и заведенията с право питат къде са изследванията колко точно са заразените от ходене на ресторант и бар, затова и фитнесите го правят - защото в цивилизования свят се работи с документи, не с приказки! Как пък не преписахме един път това от европейските практики - правовата държава?! Тогава можехме да си позволим и по-сериозна икономическа помощ при локдаун, за да може хората да живеят - ако обаче имахме държава, която да се грижи за тези, които ѝ плащат данъци, да създава условия да се умножава богатството и в кризисни времена да има наистина мазнинка! Държава, не сбирщина - та само кръгъл идиот може да хвали 60 на 40 за затворили бизнеси без никакъв приход, за които е по-лесно да съкратят служителите си на трудов договор и те пак да вземат 60% на трудовата борса, а ако преживеят кризата и отворят пак, компаниите да си върнат старите кадри с преназначаване на позиции или да търсят нови, но не и да дават пари при затворена дейност, след като няма откъде да дойдат пари!

Но най-големият провал в моите очи е липсата на каквито и да е действия за контраатака срещу вируса - т.е. фазата на атаката, след като досега говорих само за отбрана. Писах още на 6 април, 2020 година - който играе само в защита, губи, а на който защитата му е скапана като нашата, губи лошо, много лошо! Къде е държавният план за научна и развойна дейност в търсене на лечение за COVID-19? Къде е масираната държавна подкрепа за българския проект за ваксина? Къде са средствата за научна работа за търсене на лечение? План за това има ли, г-н премиер - или само скапан PR? Ясно е - ще си останем само на такива новини, да се гордеем и плачем тези, които още не сме измрели:

"Работещо лекарство срещу коронавируса в първоначална фаза - с български принос"

"Разработчикът на българската молекула срещу коронавируса към Борисов: Правите погрешни внушения"

И за да е кристално ясно - не приемам, че обществото е по-виновно за ситуацията от управляващите. Една война не се печели, когато армията се самоорганизира - печели се с добри генерали, с добро ръководство, което организира добре. Няма случай в човешката история за противното, който да е донесъл успех!

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Предлагат бърза ликвидация на фирми без скорошна дейност и нает персонал

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com