Комисия в ЕП се захвана с недовършената стена на яз. Огоста

8429
Комисия в ЕП се захвана с недовършената стена на яз. Огоста
Снимка: БГНЕС

След трийсет години опити да привлече вниманието на българските институции към изключително сериозния проблем с недовършената стена на действащия от 1987 г. язовир „Огоста”, инженер-математик Петър Пенчев беше изслушан, но не от родна институция, а от европейска. Комисията прие и публикува за подкрепа от граждани Петиция № 0157/2020, внесена от Петър Пенчев, с българско гражданство, от името на Асоциация на свободното слово „Анна Политковская“, относно незавършената стена на язовир на река Огоста в България. Всеки може да подкрепи петицията в страницата на Комисията по петиции към ЕП тук.

Резюмето на петицията гласи: „Вносителят на петицията призовава за спешни действия, като твърди, че има случаи на неприемливо наличие на вода под стената на язовир Огоста, вторият по големина на Балканския полуостров. Той твърди, че 21 селища в България ще пострадат и че водата навлиза на 60 км в Румъния. Вносителят на петицията твърди, че дори преди пускането в експлоатация на язовира е имало пропуски, като недовършеното изграждане на всеобхватна инжекционна завеса под цялата дължина на язовирната стена. След неотдавнашното затваряне на основната хидравлична система със затворена верига на основния изходен отвор, понастоящем са налични значителни количества вода в изпускателния канал, за което с основание се предполага, че доказва нарастващото въздействие на неизградената инжекционна завеса.”

ЕП: 2 трилиона евро трябват на ЕС за възстановяване от коронавируса

Европейският парламент(ЕП) прие днес резолюция за дългосрочния бюджет на Европейския съюз(ЕС) и средствата, необходими за справяне с кр...

Става въпрос за потенциален риск от мащабно бедствие, което би възникнало при скъсване на язовирната стена на втория по големина язовир на Балканския полуостров, като водата би заляла Монтана заедно с още 20 села и би стигнала до Румъния. Порочното залагане на този риск се случва още по времето на социалистическия режим, когато експертите от Приемателната комисия скриват научните данни за карстовите пещери по оста на язовирната стена. Скриват също и факта за незавършената циментова възглавница, която трябва да осигури язовирната стена, и на 31.12.1986 г. позволяват въвеждането на язовира в експлоатация.

От тогава до днес, активистът за здравословна и безопасна околна среда инж. Петър Пенчев, който е гражданин на Монтана, общува с инженери, участвали в проекта и следващи проучвания, лично обследва и снима терените около язовирната стена и подава сигнали до институциите: „По проект, поради силно карстовия терен чак до Дунава, строителите инжектират голямо количество цимент под налягане, за да запушат карста, но разтворът е излизал чак в с. Крива бара, а инженерите са виждали че не се стига до упорно запълване на сондажите и са спрели инжектирането. Преди 25 години от един от сондажите изригна вода и напълни тунелът под стената, затапиха го с “панцер” и чрез кран източват всяка седмица вода до днес. Или на 80 линейни метри откъм града и 220 м. южно след преливника, под стената карстовите форми провеждат вода под стената. Наричат това явление “воден подем”, който е недопустим при язовирна стена.”, разказа инж. Пенчев и добави „Трийсет години помагах на инж. Иван Кирков, изгонен от обекта за критичен контрол на строителството, защото е бил шеф на Инвеститорския контрол, само четири години след подписания Акт-16 за “завършено” строителство на язовира. През 1990 г. започнахме с писма до институциите и никоя от тях не реагира. Успехът с пробива в Комисията по петиции към ЕП го посвещавам на неговата памет!”

Петицията е одобрена за разглеждане от Комисията по петициите, като се възлага на Европейската комисия да изиска становище от българските власти, след което ЕК трябва да се произнесе с препоръки, като уведоми писмено Комисията по петициите, която преценява селдващите действия.

* Информация: Автор - Петър Кърджилов. Той е доктор по обществени комуникации и информационни науки, експерт комуникация при рискове и кризи, бивш пиар специалист в Община Младост, член на Съюза на учените в България.

ЕП: Приложенията за проследяване трябва да са доброволни и недискриминационни

Гражданите се нуждаят от защита на личните данните и предпазни мерки за поверителност по отношение на новите приложения за смартфони, и...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Спецов с коментар след случая със заплашения служител на НАП

Почина режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

Звуците от Антарктида оживяват в интерактивна фотоизложба на Моста на влюбените на НДК

Сдружение обвинява АПИ и МРРБ в лобизъм заради пътната маркировка у нас

Миньори и енергетици на автопротест в София

Митрополит Антоний: Трябва ни деен патриарх, защото обществото има нужда от светлина и опора

С над 200 км/ч: Шофьор се заби в багер на Околовръстното в София (СНИМКИ)

Експерт се надява новите влакове на БДЖ да са от това хилядолетие

Областният управител на София обясни каква ще е съдбата на Паметника на Съветската армия

70% от хората искат нова пенсионна реформа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com