Комисията за журналистическа етика каза на прокуратурата да не се занимава с журналистическа етика

4328
Комисията за журналистическа етика каза на прокуратурата да не се занимава с журналистическа етика
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

"Комисията за журналистическа етика се запозна с позиция на Дирекция "Публична комуникация" на Прокуратурата на РБ от 4 август 2020 г., в която дирекцията "намира за нужно да подчертае, че е допуснато нарушение на Етичния кодекс на българските медии“. Комисията за журналистическа етика намира за нужно да подчертае, че е единственият орган, упълномощен да се произнася относно нарушения на Етичния кодекс на българските медии". Това гласи кратко съобщение на сайта на Комисията по журналистическа етика.

Съобщението е факт заради позиция на прокуратурата от вчера, 4 август. В позицията прокуратурата обръща внимание на статия на "Свободна Европа" за прокурор Боряна Бецова със заглавие: "Първо, не е ябълка и второ, не е гнила. Кой проверява записван ли е тайно Бойко Борисов". Тя е един от наблюдващите прокурори по проверката на записите, свързвани с Бойко Борисов, но самата проверка е за незаконното им правене, а не по същество върху съдържанието им и има ли в него основания да се започне проверка за престъпление. Името на Бецова стана известно заради това, че тя спря проверката по сигнал на "Протестна мрежа" срещу Делян Пеевски, Цветан Василев и Николай Бареков. Причината, според прокуратурата, е, че в случая не са открити данъчни нарушения.

Томислав Дончев: Ако съдържанието на записа е инкриминиращо, прокуратурата щеше да разследва

"Аз лично се съмнявам, че ако съдържанието на такъв запис е инкриминиращо, прокуратурата би пропуснала да разгледа случая, в противен с...

"Съдържанието на материала е в противоречие с професионалните стандарти за обективна и етична журналистика", смята прокуратурата, като счита, че авторът му Борис Митов "тенденциозно" обръща внимание на Бецова. И добавя: "Публикацията съдържа и отделни примери от работата на прокурор Боряна Бецова в СГП за период от няколко години, като чрез тях се правят манипулативни внушения относно изпълнението на професионалните ѝ задължения".

"Дирекция „Публична комуникация“ намира за нужно да подчертае, че с публикацията е допуснато нарушение на Етичния кодекс на българските медии, тъй като липсва ясно разграничаване на фактите от коментарите и предположенията. Видно е, че публикацията е поставена в секция "Новини" на сайта на българската редакция на „Свободна Европа“, а не в секция "Мнение", което би придало съвсем друго значение на материала", завършва прокуратурата.

Ето и обяснението на "Свободна Европа"!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com