Концесионер поиска още 15 години кариера над пловдивското село Белащица

3783
Концесионер поиска още 15 години кариера над пловдивското село Белащица
Снимка: Actualno.com / Елин Андреев

Концесионерът на спряната с граждански протести кариера за мрамор над Белащица поиска удължаване на концесията с още 15 години. "Холсим кариерни материали Пловдив" АД вече е внесъл инвестиционното предложение в Регионалната инспекция по околната среда и водите в Пловдив, съобщава 24 часа.

В документа се посочва, че не се предвижда изграждане на нова техническа инфраструктура и разширяване на концесионната площ от 195 декара. 20-годишният договор изтича на 1 февруари т.г. Строителните материали - мрамори, ще се добиват чрез пробивно-взривни работи. След това ще се товарят на автосамосвали и ще се извозват до инсталацията за преработка, където ще се извършва трошене, пресяване и сортиране Концесионерът твърди, че в находището има запаси от 33 050 237 тона. Предвиден е среден годишен добив от 840 000 тона.

Протест срещу кариера в Белащица

Днес, 27 февруари, пред сградата на община Родопи ще се проведе мирен протест на жители от селата Белащица, Брани Поле, Марково, Гълъбо...

Работата на кариерата бе спряна преди година след дългогодишни протести на местните жители. Те се оплакват от взривовете и сериозното запрашаване на въздуха. След намесата на премиера Бойко Борисов на 27 февруари 2020 г. енергийното министерство затвори предприятието. Издадени бяха три наказателни постановления за нарушения на разпоредбите на Закона за опазване на околната среда и Закона за чистотата на атмосферния въздух от страна на "Холсим" за находище "Белащица", както и две наказателни постановления на концесионера на съседното находище "Белащицаучастък "Юг" - "Пътища" АД. Преди броени дни обаче Административният съд отмени министерското решение за кариерата.

Областният управител Дани Каназирева обяви, че решението ще бъде обжалвано и няма повод за притеснение сред жителите. "Каквото и да решат магистратите на горна инстанция, жителите на Белащица, близките села и Пловдив не трябва да имат притеснения, защото концесията изтича след броени дни – на 1 февруари 2021 година. Също така, по закон, спирането не удължава срока на съответния договор и този на разрешението или на концесията", посочи още Каназирева. По думите й няма удължаване на концесионния договор и не трябва да има и за в бъдеще, поради редица причини – наличие на водоизточници, свлачище, сериозни предпоставки за замърсяване на въздуха, опасност за здравето и условията на живот на населението. Предстои РИОСВ-Пловдив да реши дали да бъде извършена Оценка за въздействие върху околната среда на кариерата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Предлагат бърза ликвидация на фирми без скорошна дейност и нает персонал

Най-важните новини за деня: 27 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com