Корона, чао! Бойко, чао! Това скандират на протеста

7303
Корона, чао! Бойко, чао! Това скандират на протеста
Снимка: БГНЕС

Хиляди, обединени в исканията си за промяна, излязоха на антиправителствен протест за пети пореден ден в центъра на София и завладяха така наречения "триъгълник на властта", заключен между сградите на Министерски съвет, Народно събрание и Президентството, предаде БГНЕС.

Освен в столицата, протести в понеделник вечер срещу властта има във Варна, в Бургас, в Благоевград, в Шумен, в Стара Загора, в Хасково и в още много градове на страната. Основните искания на протестиращите са оставка на правителството и на главния прокурор.

Протестът е мирен, но шумен. Полицейското присъствие както в София, така и в другите градове, където гражданското недоволство назрява с всеки час, е изключително засилено.

На жълтите павета в София оставката на управлението искат хиляди хора – млади, стари – има хора от всякакви възрасти. Много са хората с деца, с кучета и такива на велосипед.

Множеството скандира "Корона, чао! Бойко, чао!".

Сред лозунгите, издигнати на собственоръчно написани плакати, се чете: "Насилието не е инцидент", "Прокуратурата (не) е свиневъдство!", "10 години стигат! Борисов, върви си с мир!", "Искам бъдеще в България, много ли е?".

Минути преди 19 часа към кордона от униформени в периметъра за сигурност, разположен пред сградата на Министерски съвет, се присъединиха още екипи на полицията.

Тази вечер протестиращите не правят шествие и няма да има блокиране на Орлов мост. Те заявиха, че остават на място и неуморно скандират „оставка”, „Гешев е позор”.

Около 17 часа членове и симпатизанти на Коалиция Демократична България, начело с Христо Иванов и Атанас Атанасов, протестираха пред МВР, за да искат оставката на Младен Маринов, а след това с шествие се присъединиха към протеста пред Министерски съвет.

Причините за исканата оставка на Маринов са две основни - събитията от петък вечер, когато по време на антиправителствения протест в столицата се стигна до сблъсъци и има много сигнали за полицейско насилие върху протестиращи. Вторатата причина е заради съботния протест край Росенец, когато граждани тръгнаха да плажуват на охраняем плаж, но бяха спрени от представители на жандармерията.

Протестът в Благоевград

Над 200 души се включиха в протеста в Благоевград. Хората стигнаха до паметника на Гоце Делчев, където поднесоха цветя, а после се върна пред Областната управа, където бяха повторени скандиранията за оставка.

Протестът на "Демократична България" се премести пред Министерски съвет

"Искаме избори. Искаме оставката на главния каскет на Република България, главният прокурор Иван Гешев и оставката на вътрешния министъ...

„Обявявам се против мафията, корупцията и лошото усвояване на средства от ЕС. Искам оставката на правителството и на Гешев. Протестът е граждански – хората от всички политически нива, социални класи и етноси се обединяват, за да изразят своето желание за промяна“, каза Славина Топурска.

„Улицата е народът на България. Винаги така се случва в демократичните общества, а ние претендираме да сме такова. Ние сме тук докато падне правителството, което е срещу народа на България, не спазва закона. И очевидно с колаборация с олигарсите и с корумпираната прокуратура вървят срещу народа си. Ще бъдем тук всеки ден и час докато те си отидат и България стане нормална, проевропейска, цивилизована, демократична“, каза Калоян Ханджийски.

Той на премиера не вярва, попита кое ще се счупи, ако той си отиде – корупцията ли? "Хората изнемогват и липсва справедливост. Прокуратурата се бори срещу демократичните институции. Не е нужно да си фен на президента, а да си на страната на демократичните институции и правилата, които се спазват", каза още мъжът.

„Сега виждам само хора, които подкрепят България, нямаме политически и етнически цветове. Тук сме бъдната съвет на България. Утре ще сме много повече. Гражданската енергия ще ескалира и това, че се стои до полунощ е показателно за енергията на хората и това, че правителството трябва да си отиде“, добави Ханджийски. Според него младите хора няма да отидат на дискотека, а ще свалят правителството – по думите му "нагло, арогантно, неспособно, разделно".

Ханджийски смята още, че не може корупцията да няма алтернатива, в демократичните страни си отиват провалилите се и некомпетентни. От там натам народът ще избира. „Няма да е лесно, властта ще се бори със зъби и нокти да остане“, каза още той.

Politico: Корупционната криза в България притисна до въжетата премиера Борисов

Изданието Politico анализира ситуацията в България от последните няколко месеца. Скандалите във властта и антиправителствените протести...

Протестът в Бургас

Демонстрацията на бургазлии премина в шествие по главната пешеходна улица на морския град и завърши непосредствено до Моста, откъдето протестиращите помахаха символично към имота свързван с Ахмед Доган в парк „Росенец“.

„Вижда се светлина в тунела. Гражданската енергия е огромна, нищо не може да я спре. Искрата е запалена и вече от нас зависи да покажем гръбнак и да покажем на това правителство, че то е нежелано“, каза Асен Бонджев.

„Аз съм млад човек, който иска да се развива в България. Като цяло искам да живея в държава, която е свободна от мафията. Това е моят иск за всички хора, които са млади, да имаме свободна държава, в която да се развиваме и просперираме, а не да емигрираме“, заяви от своя страна и Александър Игнатов.

Протестът в Шумен

Протестиращите се събират за пети пореден ден

За пети ден пореден ден граждани се събират на антиправителствени протести в цялата страна. Протестриращите преди час започнаха да се ...

Над 250 души от Шумен обявиха, че не са поддръжници на нито една политическа формация. Освен незабавна оставка на правителството, те поискаха и промени в избирателния кодекс.

"Писна ни да ни лъжат, да ни мамят. Писна ни прокуратурата да я използват като бухалка на определени хора. Писна ни да ни разделят по етноси. Ние сме тук днес, за да се обединим. Да покажем, че сме един народ. И, че искаме оставка на правителството на Бойко Борисов", заяви Петър Петров.

Протестът в Стара Загора

В Стара Загора лозунгите, които издигат недоволните са сходни с тези, които се четат и от жълтите павета в София – „протестирам, за да не емигрирам”, „искаме бъдеще за нашите деца”, „България на хората, не на мафията” и други.

Старозагорци настояха за законност, справедливост, възмездие и възможности за живот и работа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com