Ковачева: Приех да бъда номинирана за зам.-омбудсман заради интереса ми към защитата на човешките права

3384
Снимки: БГНЕС

Омбудсманът Мая Манолова ще внесе в Народното събрание предложение Диана Ковачева да бъде избрана за неин заместник. До внасянето на кандидатурата на Ковачева се стигна след като се проведе публично изслушване на петимата номинирани от неправителствени организации кандидати за поста заместник-омбудсман. 

Оценката на кандидатите се осъществи от сформирана от омбудсмана комисия, включваща членове на Консултативния конституционен съвет към омбудсмана – проф. Екатерина Михайлова, проф. Васил Мръчков, проф. Красен Стойчев, проф. Евгени Танчев, проф. Пламен Киров, адв. Борислав Цеков, адв. Даниела Доковска и Елена Болтаджиева - главен секретар на институцията, по методика, предварително оповестена на сайта на омбудсмана, предаде БГНЕС. 

Манолова иска затваряне на домовете за сираци

Омбудсманът е длъжен да осъществява наблюдение и превенция върху местата с настанени лица с акт на българската държава, тоест местата з...

Диана Ковачева е класирана на първо място с 22 точки. Тя беше номинирана от Асоциация „Прозрачност без граници“Ковачева беше министър на правосъдието в първия кабинет „Борисов“. 

Досегашният зам.-омбудсман – Хюсеин Исмаил получи 16 точки. Останалите трима кандидати са с по 14 точки. 

По-рано вчера петима кандидати за зам.-омбудсман бяха изслушани публично - Диана Ковачева, Деница Димитрова, Хюсеин Исмаил, Айсун Авджиев и Анжелика Цокова. По време на изслушването номинираните от неправителствени организации кандидати изложиха мотивацията си за заемане на поста.

Като зам.-омбудсман ще мога да продължа да отстоявам защитата на човешките права, заяви при ислушването Диана Ковачева.

Колекторска реакция към Манолова: Изкупуването на дългове води до невероятен ръст на кредита

Бих искала да кажа, че вчера Мая Манолова говореше за случай с изкупено задължение. Когато това става, дългът се прехвърля на купувача,...

Приех да бъда номинирана, тъй като проявявам траен интерес към въпросите за защита на основните човешки права. Опитът и личните качества, които притежавам могат да ми помогнат, убедена е Ковачева. Тя посочи, че дългогодишната й работа в гражданския сектор е изострила чувството й за търсене на справедливост. "Корупцията нарушава много тежко човешките права, не само социални, но политически, граждански и културни. Манипулирането на изборите и купуването на гласове е тежка форма на корупция, но и нарушаване на правата на гражданите, източването на фондове също нарушава много права”, каза Ковачева.

Тя заяви, че в момента се занимава основно с борба срещу корупцията и с преподавателска дейност. „Като зам.-омбудсман ще мога да продължа да отстоявам защитата на човешките права. Ключовата дума в работата на омбудсмана е сътрудничество с другите институции”, каза Диана Ковачева. Тя е убедена, че когато става дума за защита на права има много големи групи от хора, които не могат да ги защитят и точно тук е мястото на омбудсмана. 

Биография

Диана Ковачева е завършила право в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, притежава магистърски степени по право на Европейския съюз от Софийския университет и от Университета Нанси 2, Франция. Доктор е по Международно право и международни отношения , има специализации в областта на правата на човека. Диана Ковачева е дългогодишен изпълнителен директор на националното представителство на Transparency International за България и министър на правосъдието в периода 2011-2013 година. В момента е научен сътрудник в Института за държавата и правото при БАН и преподавател по Международно право в Университета за национално и световно стопанство. Владее английски, френски и руски език. Носител е на Ордена на Британската империя, който се присъжда за принос към обществото и обществено значими каузи.

Мая Манолова номинира бивш министър от кабинета "Борисов 1" за свой заместник

Омбудсманът Мая Манолова внася пет кандидатури за свои заместници, между които бившият министър на правосъдието от първия кабинет на пр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com