КПКОНПИ обвини бившия директор на БЕХ Петьо Иванов в конфликт на интереси

3934
КПКОНПИ обвини бившия директор на БЕХ Петьо Иванов в конфликт на интереси
Снимка: КПКОНПИ

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) установи, че бившият директор на Българския енергиен холдинг Петьо Иванов е бил в конфликт на интереси, тъй като същевременно с този пост е бил и в борда на "Булгаргаз", предаде БНР.

Мотив за решението е, че като шеф на холдинга Илиев е гласувал за себе си при назначаването в "Булгаргаз" и е определил възнаграждението си. Затова му е наложена глоба от 15 хил. лв. и е постановено отнемане на полученото възнаграждение от 60 хил. лв., според декларацията пред самата комисия.

АИКБ поиска прокурорска проверка на пазара на електроенергия

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) поиска Прокуратурата да провери свободния пазар на електроенергия за нерегламент...

Решението на комисията може да се обжалва пред Административен съд – София. За БНР Петьо Иванов каза, че не е съгласен с решението на Антикорупционната комисия и ще го обжалва.

В момента в бордове и ръководители на енерийни дружества са и тримата членове на БЕХ. От енергийното министерство обаче отказаха коментар.

"Капитал" посочва, че в сходна ситуация са и други - бивши и настоящи ръководители в БЕХ - Жаклен Коен, Живко Динчев и Андон Андонов, но не е известно за тях да са взети подобни решения.

Коен освен изпълнителен директор на държавния енергиен холдинг сега е член на съвета на директорите на АЕЦ "Козлодуй", Динчев е изпълнителен директор на ТЕЦ "Марица-изток 2", а Андонов е изпълнителен директор на "Мини Марица-изток".

Шефът на "Мини Марица-изток" е новият председател на БЕХ

Изпълнителният директор на "Мини Марица-изток" ЕАД Андон Андонов е новият председател на Съвета на директорите на "Български енергиен х...

Сигналът срещу Петьо Иванов е подаден в КПКОНПИ на 27 ноември 2018 г., но повече от половин година по него няма никакво движение. Едва на 7 май 2019 г. антикорупционната комисия изисква доказателства от Министерството на енергетиката за избора на Петьо Иванов и назначаването му на определените позиции.

Самият Иванов казва, че няма нарушение, защото забраната физическо лице да бъде управител, контрольор и член на изпълнителни или контролни органи на повече от едно търговско дружество с държавно участие в капитала не се прилага спрямо търговски дружества от второ ниво, каквото е "Булгаргаз" - негов собственик не е директно държавата, а БЕХ. Освен това едновременното участие в БЕХ и "Булгаргаз" е в съответствие с предмета на дейност и със същността на холдинговата структура съгласно Търговския закон.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

След случая "Върбакова": Какво можете да направите, за да се предпазите от кражба на имот?

АКФ: Съдия от кръга на Нотариуса е гледала дело на съпругата му (СНИМКИ)

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com