Красимир Вълчев: Не предвиждаме цялостно затваряне на училища

2890
Красимир Вълчев: Не предвиждаме цялостно затваряне на училища
Снимка: БГНЕС

Не се предвижда цялостно затваряне на училища, потвърди просветният министър Красимир Вълчев, предаде БНР:

“Както и досега отделни паралелки ще се карантинират, там където областта е в червено, ще предложим локални мерки, означава затварянето на повече класове или пък на едно училище. В някои случаи може да се наложи затварянето на няколко училища, но като цяло няма де се вземат по-рестриктивни мерки – трябва да се спазват сегашните“.

"Там, където има клъстери, е най-обезпокоително, към днешна дата в Средното училище "Св. Седмочисленици" в Търговище изглежда, че е най-тревожна ситуацията. Затова от училището взеха решение и аз одобрих от 5-и до 12-ти клас учениците временно да се обучават в електронна среда", заяви министър Вълчев.

Той също така съобщи, че "няколко области са на прага на червените стойности и там се следи ситуацията", но като цяло няма да се вземат по-рестриктивни мерки и трябва да се спазват сегашните мерки.

Министър Вълчев каза още, че в училището в Търговище психолози консултират учениците, които са в голям шок след смъртта на учителка. "В резултат на смъртния случай има психоза при учителите и при част от родителите, но се надявам до седмица да утихне", коментира министър Вълчев.

Според образователния министър от началото на учебната година досега 289 учители са заразени с коронавирус, както и 286 деца и ученици в училищата и в детските градини, или процентът при учителите е десет пъти по-висок, отколкото при учениците. Той уточни, че учениците и децата в детските градини са общо 920 000, а учителите са 90 000, което потвърждава данните, че учениците по-малко заболяват или в повечето случаи нямат симптоми. "Към момента 8 на 1000 са карантинираните ученици и учители в образователната система, или 99,2 процента от системата учи присъствено", обобщи министър Вълчев.

Красимир Вълчев: Няма да затваряме училища цялостно, ако трябва - само локално

Не предвиждаме затваряне на училищата цялостно. Ако трябва ще приложим локални мерки - там, където има клъстъри, както стана в Търговищ...

Той посочи, че засега нямаме прогноза за затваряне на училище в София, но отбеляза, че ситуацията е динамична.

В областите, които са в червената зона за разпространението на коронавируса, ще бъде задължително родителските срещи и заседанията на обществените съвети към училищата да се организират в електронна среда, съобщи образователният министър и допълни, че за останалите училища тази мярка ще е препоръчителна.

Многодневните екскурзии в областите в червено по отношение на коронавируса ще бъдат забранени, съобщи още Красимир Вълчев. Засега не се предвижда ограничаване на еднодневните екскурзии.

Просветният министър допълни, че 2 ноември ще е неучебен ден за всички училища. Така учениците ще почиват 4 дни - от 30 октомври до 2 ноември включително през т.нар. "есенна ваканция".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

До 30 000 лв. за проекти за бизвес на хора с увреждания дава МТСП

Светият синод избра врачанския митрополит Григорий за наместник-председател

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Свещеник в гладна стачка заради касирания избор в Сливенската епархия (СНИМКИ)

Не ходете в планините, има мъгла, дъжд и сняг

Велико Минков обвини държавата, че му пречи да е баща

Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?

Светият Синод избира наместник-председател

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Пловдивският митрополит Николай няма да е кандидат за патриарх

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...