Красимир Вълчев: Промените в света ще се отразят на образованието

5277
Красимир Вълчев: Промените в света ще се отразят на образованието
Снимка: БГНЕС

„В образователната система вървим заедно... Всички професии са важни, но ако имаме добри учители, ще имаме добри специалисти във всички останали области“. Това каза пред БНР министърът на образованието и науката Красимир Вълчев

По думите му „нищо не може да замени присъственото обучение, но всички образователни системи ще търсят микса с дигиталното“.

„Днешните деца не просто трябва да бъдат дигитални ползватели, те ще живеят в ера в ефективно взаимодействие с машини, алгоритми, с изкуствен интелект. Фундаменталните промени в света около нас ще се отразят и върху образователната система. Днешните деца ще сменят професии в активния си последващ живот. Всички професии ще изискват по-интегрални умения“.

Министър Вълчев допълни: „Около 1-2% от децата не са били ангажирани в образователния процес през извънредното положение… Основното предизвикателство в този период беше с тези, които просто не желаят да се обучават“.

През есента МОН има готовност за стартиране на обучение в електронна среда в зависимост от ситуацията.

Красимир Вълчев: При нужда новата учебна година също може да започне дистанционно

При евентуална втора вълна на COVID-19 просветното министерство не изключва следващата учебна година също да започне дистанционно. Това...

„Културата на иновации се разширява. Има 600 иновативни училища. Нови учебни програми бяха въведени във всички класове. За първи път имаме адаптирани учебни програми за училищата в чужбина“.

По-рано министърът написа в страницата на МОН във Facebook:

“Образованието е най-важната инвестиция, защото всичко – и великото и обикновеното, започва от ученическия чин, от пространството на духа.

И макар в различна година като тази усещането на празника носи това послание – заради усилията на учителите у нас и във всички български неделни училища по света. Българският учител прояви творчество и присъщите за професията хуманизъм и солидарност. В новите условия на виртуалното обучение това стана видно за всички. Преподавателите се включиха отговорно, бяха креативни и смели. Отдадоха се на мисията си – образованието на българските деца. И заслужават нашата признателност за това!

В настоящите времена на изпитание обществото ни разбра, че учителят ще бъде винаги необходим. Никой и никога няма да замени общуването в класната стая. И преподавателите, тези най-ярки последователи на учението на Светите братя, ще продължават да предават знание чрез слово, да възпитават добри хора, да откриват нови хоризонти, да предизвикват мисълта и поощряват мечтите.

Красимир Вълчев: Очакваме около 50% от децата да се върнат в детските градини

„Трябва да сме предпазливи с детските градини. Ако може, нека децата да останат вкъщи. Все още има риск от бърза вторична вълна, ...

Виждаме тържеството на образованието. Откриваме го в обединените усилия на учители и родители.

Благодаря и на учениците, които посрещнаха с интерес и без страх новите условия в образованието. Затова, че преодоляват заедно с преподавателите и семействата си предизвикателствата на настоящето. Поздравявам ги и за благородните жестове на подкрепа към техните учители и към усилията и работата на българските медици. Това е урок по солидарност и много от Вас, скъпи ученици, вече взеха един важен изпит - този да бъдат на първо място човечни!

Благодаря и на родителите! Те навлязоха в образователния процес, бяха съществена част от него и доказахме заедно, че можем да устоим на кризата единствено като обединим усилия.

В търсене на отговор за новите предизвикателства науката и учените са тези, които разкриват бъдещето пред нас. Благодаря на българските учени и изследователи за приноса им във всяка една сфера на познанието.

Поздравявам творците на изкуството и културата, деятелите на словото, които заедно с таланта и уменията си пазят и развиват духовността и прославят българското име по света”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com