Крие ли ДДС от държавата съпругът на депутата от ГЕРБ Дани Каназирева?

34462
Крие ли ДДС от държавата съпругът на депутата от ГЕРБ Дани Каназирева?
Снимка: Областна администрация - Пловдив

Съпругът на областната управителка на Пловдив и новоизбран депутат от ГЕРБ Дани Каназирева – Тодор, е в черния списък на НАП за криене на оборот от вендинг-автомати, твърди Plovdiv Online, цитирайки в. "Марица".

Тодор Каназирев е председател на Българската вендинг асоциация. Освен това, Каназирев има куп регистрирани малки фирми, което би могло да служи за избягването на плащане на ДДС, което е позволено от закона. Това става ясно от справка на журналиста Стан Кронев, който предоставя списък на фирмите, които са на името на Каназирев.

"Съпругът на уважаемата бивша или настояща ГЕРБ-аджиика, не знам вече, е класически... ъхъм "бизнесмен", който по една стара схема има две дузини фирми с по 20 до 45 хиляди лева оборот всяка. Защо е това ли? Ами г-н Каназирев не обича да плаща ДДС на държавата! Морално и достойно', пише Кронев във Фейсбук.

Хазната вече е на дефицит от 183 милиона лева

Държавната хазна вече е на дефицит от 183 милиона лева, сочат прогнозните данни за ноември на Министерството на финансите, цитирани от ...

Още през миналата година от НАП се заканиха да пресекат "хитростите" за избягване на ДДС. Става въпрос за свързани фирми чрез собственика, персонала и използваните помещения. Целта е нито една от тях да не достига оборот от 50 000лв., за да не бъдат задължени да се регистрират по ДДС.

При наличие на случаи, например на безспорно еднородна дейност при общо използване на активи и/или човешки ресурси, формално извършвана от две или повече фирми, особено когато са свързани или действат съгласувано и при липса на ясни критерии за разпределяне на рисковете и ползите от дейността, това би могло да е индикация за обединяване на усилията на лицата за обща дейност чрез дружество по чл. 357 от Закона за задълженията и договорите, пише в становището на НАП.

По силата на чл. 9, ал. 2 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) неперсонифицираното дружество се приравнява на юридическо лице за данъчни цели. Пример за тази хипотеза би бил случаят, в който в един и същи офис две или повече фирми осъществяват едновременно еднородна дейност, използвайки общи активи, включително човешки ресурси, посочват от НАП.

В такива случаи облагаемите обороти на участващите в неперсонифицираното дружество фирми ще бъдат обединявани, така че при преминаване на прага от 50 000 лв. да бъдат регистрирани по ДДС, допълват от НАП.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com