КС обяви за противоконституционни три текста от Закона за социалните услуги

1853
КС обяви за противоконституционни три текста от Закона за социалните услуги
Снимка: БГНЕС

Три текста от Закона за социалните услуги противоречат на Конституцията, реши Конституционният съд. Според решението разпоредбите "дават широки права на доставчиците да посещават и да получават лична информация за обслужваните лица и ограничават правата на родителите в случаите на ползване на социални услуги от непълнолетни лица".

Решенията на Конституционния съд не могат да бъдат коментирани, те ще бъдат изпълнени, коментира темата пред журналисти в Министерския съвет социалният министър Деница Сачева.

Утре предстои да се разглеждат в комисията по труда и социалната политика предложения, които са внесени от ГЕРБ и Обединени патриоти по отношение на Закона за социалните услуги. Решенията на Конституционния съд също ще бъдат взети предвид, допълни Сачева.

БСП с унищожителни критики към управляващите за социалната сфера, Сачева отрича да бездейства

Горещи разисквания в парламента предизвика проекторешение на "Обединени патриоти", които предложиха в шестмесечен срок да бъде изготвен...

Припомняме, че в началото на март БСП внесе жалба в Конституционния съд, за да се произнесе той противоречи ли на Конституцията Законът за социалните услуги.

Левица иска произнасяне от Конституционния съд за целия закон, тъй като текстовете са предизвикали разнопосочни мнения в обществото.

"През март 2019 г. беше обнародван Законът за социалните услуги. Негови текстове породиха много напрежение в българското общество и страхове за българските семейства, за децата. Имаше и протести. Тогава поехме ангажимент, който днес изпълняваме. Внасяме Закона за социалните услуги в Конституционния съд с 38 страници аргументи", обясни тогава соцлидерката Корнелия Нинова.

Влизането в сила на закона бе отложено за 1 юли 2020 г. именно заради протестите. Заради това социалният министър Деница Сачева проведе редица срещи за разясняване на закона и туширане на напрежението.

Сачева посочи кога ще влезе в сила Законът за социалните услуги

Законът за социалните услуги ще влезе в сила от 1 юли,  обяви по време на парламентарния контрол министърът на труда и социалната ...

Отмененото сега

Чл. 81, ал. 1: Основата на текста е, че "при изготвянето на индивидуалната оценка на потребностите и на индивидуалния план за подкрепа доставчикът на социалната услуга може да иска информация, съдействие и становища от държавни органи, общината, личния лекар на лицето, семейството и близките на лицето, лечебни заведения, институции в системата на предучилищното и училищното образование и други институции и доставчици на социални услуги, като те са длъжни да ги предоставят в рамките на срока, определен от доставчика".

Чл. 87: Според него, когато дете е поискало подкрепа от доставчик на социална услуга, той е длъжен да информира и да консултира детето с изключение на случаите на искане за ползване на резидентна грижа. А ако то е под 14-годишна възраст или в риск, доставчикът незабавно уведомява дирекция "Социално подпомагане". Освен това "със съгласието на детето уведомява неговите родители".

Lex.bg отбелязва и, че с решението се отменят и две контролни правомощия на новата Агенция за качеството на социалните услуги - чл. 116, ал. 1 т. 1 и т. 7 ЗСУ. Те са служителите ѝ да посещават лицата, които ползват социални услуги в домашна среда и да получават пряко от лицата, ползващи социални услуги, необходимата информация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com