Кунева: Очакванията за доклада на ЕК за България са чувствително недобри

3374
Кунева: Очакванията за доклада на ЕК за България са чувствително недобри
Снимка: БГНЕС

Ако трябва да коментирам с една дума: "не са добри". Ако трябва с две думи - чувствително недобри. Така вицепремиерът Меглена Кунева коментира очакванията за доклада на Европейската комисия (ЕК) по Механизма за сътрудничество и оценка по време на парламентарния контрол днес.

Докладът, който отразява напредъка на страната в областта правосъдие и борба с корупцията и организираната престъпност, ще бъде публикуван в края на месеца, припомнят от пресслужбата на ДБГ.

В анекса към коалиционното споразумение ще се запише отчет на всеки 6 месеца

ГЕРБ и Реформаторски блок да направят оценка на министрите ресор по ресор. Това предлага вицепремиерът Меглена Кунева, стана ясно от пр...

Кунева заяви, че тя и правосъдният министър Екатерина Захариева, която координира работата по механизма от българска страна, ще се борят всички успехи на България да бъдат отчетени в доклада.

Това, което ще видим в текста е един партньорски, обективен поглед отвън, който ще отчете както напредъка, така и нещата, в които България изостава, посочи Кунева.

Няма движение по знакови дела, няма присъди за корупция по високите етажи. Не се прие закона за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши публични длъжности. Проверката по записите за нерегламентирано влияние върху съдебната система не е дала резултати, посочи Кунева.

"Сред нещата, които тя изброи като напредък, бяха промените в Конституцията, даващи основа на съдебната реформа. Прие се разделянето на ВСС, нещо, за което ЕК пледира отдавна. Имаме избран Главен инспектор на Инспектората на ВСС - пост, който стоя празен няколко години, каза още Кунева. Вицепремиерът посочи като още положителни стъпки и промените в Наказателно-процесуалния кодекс за мерките за неотклонение, както и правилата за оценка на натовареността на съдиите. Заработи Национална стратегия за борба с корупцията, създаден беше междуведомствен Национален съвет по антикорупционни политики, създават се планове по сектори", каза още Кунева.

Напредва разследването на ЕК за монопол на "Газпром", прави се отделно за доставките към България

Разследването на Европейската комисия (ЕК) срещу руската газова компания "Газпром" за злоупотреба с монополно положение при доставките ...

Тя обобщи, че в момента фокусът наистина е върху закона за съдебната власт, защото той ще отговори на много критики на ЕК – по отношение на атестирането, натовареността на магистратите, електронното правосъдие и др. Очакваме той да е готов в следващите три месеца. Необходима е и нова наказателна политика. Това е много важен висящ ангажимент пред нас, каза още Кунева.

Ключов е и антикорупционния закон. Текстът е готов, ще го обсъдим с парламентарните групи, за да видим как да го придвижим напред, посочи вицепремирът.

Няма съмнение, че лошият доклад означава автоматично лош имидж на страната. Не искам България да бъде слаба брънка в Европа, категорична беше Кунева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com