Купуваме медицински хеликоптер най-рано след две години

2982
Купуваме медицински хеликоптер най-рано след две години
Снимка: БГНЕС

Стар автопарк и без въздушна линейка - така изглежда оборудването на Планинската спасителна служба. На фона на това до дни се очаква обществената поръчка за медицински хеликоптер да бъде обявена, съобщиха за NOVA от Министерството на здравеопазването.

Към момента, за оказване на спешна медицинска помощ и за медицинска евакуация чрез въздушен санитарен транспорт се използват летателни средства на Военновъздушните сили на Република България (ВВС). За целта е издадена съвместна заповед, която определя реда за ползване на въздушен санитарен транспорт. Полетите се осъществяват по искане на Министерството на здравеопазването в качеството му на структура, отговорна за осигуряването и координацията на дейностите по оказване на спешна медицинска помощ на национално ниво, гласи официален отговор на въпроси на Actualno.com.

Още един експерт категорично е против "Кугър" да става въздушна линейка

Вариант е "Кугър" да стане въздушна линейка, но не е добър вариант. В това е категоричен експертът Тихомир Ставрев. Според него, не тр...

Планинските спасители у нас разполагат с модерни лични средства, високопроходими джипове за сухоземни операции и моторни шейни. Понякога обаче това се оказва недостатъчно. България е единствената държава в ЕС, която не разполага с медицински хеликоптери. Темата става актуална, тогава, когато случи инцидент. Според експерти въздушната помощ е необходима не само за спасяване във високопроходими райони, но и при пътни катастрофи, бедствия и аварии. Акция за час и половина вместо за половин ден - все по-често планинските спасителите се сблъскват с второто.

"Няма как да прелетим. Можем да да прелетим единствено с хеликоптер, ако го има. И тогава наистина ще бъде кратко”, коментира Емил Нешев, директор на ПСС към БЧК. Най-рано медицински хеликоптер у нас ще има след две години. Според експерти вдигането му ще отнема около 15 минути. Още толкова и за да прелети до мястото на инцидента. "Не съм чул обяснения защо няма или защо не се случват бързо нещата. При всички случаи той може да бъде наличен най-рано през 2023 година”, казва още Нешев.

От Министерството на здравеопазването казват, че до дни се очаква поръчката за хеликоптер да бъде обявена. Той ще струва 20 милиона лева, а финансирането – с европейски пари. Дотогава спасителите ще носят пострадалите на гръб. Сега те стигат до бедстващи с моторни шейни и джипове.

"Изнасянето на пострадалия от зоната на инцидента до мястото, където може да го поеме екип на СМП отнема много време, защото се извършва с носилки, които се носят от хора. Времето за достигане до пострадал е много дълго”, каза Мартин Неделчев – дежурен спасител на база "Алеко”. За улеснение при тежки операции може да се ползва и дрон с термокамера. Такъв обаче в Планинската спасителна служба няма.

Защо бавят поръчката за медицински хеликоптер?

Масово хората недоумяват защо толкова мудно се работи в държавната администрация. Но когато става дума за нещо като покупка на хеликопт...

"Те дават възможност за бързо локализиране, особено в пресечен терен и екстремални ситуации, когато няма достъп на спасителите до конкретното местоположение на бедстващия”, коментира Станимир Начев. "При снеговалеж контрастността е много по-голяма и съответно на сравнително голяма дистанция на 1-2 км може да се локализира бедстващ”, добавя той. Подобни машини се ползват и при морско търсене и спасяване на хора.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com