КЗК: Бум на жалби по обществени поръчки през 2020-а

2229
КЗК: Бум на жалби по обществени поръчки през 2020-а

Огромен брой жалби по Закона за обществените поръчки са постъпили в Комисията за защита на конкуренцията(КЗК) за първите шест месеца на 2020 година. Тази тенденция се запазва от миналата година, когато дневно в комисията са се получавали по минимум 20 жалби дневно, като само в рамките на миналата година са получени около 1300 сигнала. Това обяви в отговор на въпрос на БГНЕС председателят на комисията Юлия Ненкова, която представи отчет на дейността на организацията за 2019 г. пред депутатите от комисията по икономическа политика и туризъм.

„В момента върви секторният анализ за топлофикационните дружества, който касае преноса и доставка на топлоенергия с цел да се установи дали няма антиконкурентни практики“, заяви тя.

Радев: Борисов е диспечер на порциите в скандални обществени поръчки

Вчера гледахме поредния скеч на премиера, който се опита да постави знак за равенство между неговите и моите отношения с бизнеса. Държа...

Ненкова посочи, че през 2019 г. комисията е работила в областта на картелите, по предложение на ВАП и КЗК е образувала производство, в което се разследва дали между търговците на дребно на горива няма забранени споразумения, които накърняват конкуренцията.

„Беше направен и секторен анализ в същия този сектор. Той вече е публикуван. В него беше подчертано, че значително малкият брой данъчни складове са голям проблем за този сектор, тъй като за да лицензираш данъчен склад, трябва да имаш финансови възможности да преодолееш доста административни пречки. Бяха дадени указания, включително и това да се включи държавата в регулирането на този пазар, за което беше създадена и Държавната петролна компания“, коментира Ненкова.

От думите й стана ясно, че комисията е извършила множество проверки и в областта на банковото дело, застрахователния бизнес. Тя добави още, че миналата година са работили и по 30-35 производства за нелоялна конкуренция.

„През 2019 са образувани 1060 производства, с което се поддържа един изкрлючително висок максимум на образувани производства през последните години. Като трайна тенденция продължава да е в водещ броя на образуваните производства по Закона за обществените поръчки – 938, следвани от 110 производства образувани по Закона за защита на конкуренцията. Комисията е постановила 1371 акта. Запазва се броят на актовете, с които комисията се произнася ежегодно“, отчете Ненкова.

Министерства, държавни структури и държавни фирми с най-много нарушения в обществените поръчки

Министерства, други разпоредители с държавния бюджет и търговски дружества с държавно участие са с най-мащабни нарушения в провеждането...

През 2019 комисията е постигнала и висока събираемост на своите вземания. Събрани са над 4,6 млн. лв., което е с 300 000 повече от 2018-а.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 17 април 2024 г.

Искат почти двойно поскъпване на таксата за личните карти

Адвокатът на Живко Коцев: Ще докажем, че е невинен (ВИДЕО)

Д-р Николай Василев: Нужна е промяна в структурата на обществото (ВИДЕО)

50% по-изгоден пазар за Великден до 21 април

4 салона за красота в София за перфектна визия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com