КЗК отхвърли жалбата срещу търга за детска болница

2471
КЗК отхвърли жалбата срещу търга за детска болница

Отхвърлена е жалбата на Камарата на архитектите в България (КАБ) срещу обявената от здравното ведомство инженерингова поръчка за проектиране, строителство и авторски надзор на национална многопрофилна детска болница, става ясно от решение на Комисията за защита на конкуренцията.  

Заедно с протеста КАБ поиска и временна мярка спиране на производството. Тя бе отхвърлена по-рано – на 11 септември. Отделно от жалбата на КАБ до здравния министър бе изпратено писмо и от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране с искане да проведат работна среща с него, за да обсъдят позицията им. Тя е сходна в голяма степен с жалбата, депозирана пред КЗК.

От Камарата на архитектите твърдят за множество нарушения при откриването на процедурата: за непълно техническо задание; за нарушаване на задължението на възложителя да прогнозира правилно, да планира и проведе обществената поръчка; че избраният ред за възлагане е незаконосъобразен; че е нарушен принципът на свободна конкуренция с обявяването на процедурата като „открита“; че е опорочено решението за откриване на процедурата; че са налице предпоставки за разделяне на поръчката на обособени позиции; че са нарушени правилата на ЗОП за предоставяне на пълен, неограничен, безплатен и пряк достъп до цялата документация; че не са включени в документацията техническите спецификации на поръчката; че са нарушени правилата за определяне прогнозната й стойност; че методиката за оценка е незаконосъобразна; че има дискриминационни критерии за подбор; че са въведени незаконосъобразни клаузи по отношение на авторските права.

Всички те са отхвърлени от Антимонополната комисия като решението й съдържа почти 70 страници обстоятелствена част.

Припомняме, че прогнозната стойност на обекта е 79 535 000 лв. без ДДС (95,4 млн. лв. с ДДС).

Търгът за Националната детска болница зацикли

Комисията за защита на конкуренцията спря обществената поръчка за изграждането на Национална детска болница след жалба от камарите на а...

Още през декември миналата година здравният министър Кирил Ананиев обясни, че бъдещата национална детска болница няма да е на територията на Университетска болница „Лозенец“, а ще бъде доизградена на базата на започнатото преди години строителство на Националната педиатрична болница на територията на УМБАЛ „Александровска“.  

През месец февруари Министерството на здравеопазването е възложило обследване на конструкцията, като заключението е, че строежът може да бъде довършен след строително-възстановителни дейности.

Сегашният строеж се състои от два основни 12-етажни корпуса и шест 3-етажни, всичките с два сутерена и фуги по между си. Общата разгъната застроена площ е 47 156 кв. м. Избраният изпълнител трябва да реконструира съществуващата сграда и да построи два нови корпуса.

По отношение на жалбата от МЗ заявиха по средата на август, че процедурата е съобразена изцяло със Закона за обществените поръчки и е съгласувана с Агенцията за обществени поръчки.

Архитекти искат промяна в Закона за обществените поръчки, създавал корупция

Законът за обществените поръчки трябва да бъде променен, тъй като често генерира злоупотреби и корупция. Това заявиха на пресконференци...

Те припомнят точно за това обследване, изпълнено от фирма „Балмер инженеринг“ ООД, в което се препоръчва да бъде извършено възстановяване на целостта на сечението на стоманобетоновите елементи и усилване на подовите конструкции и стоманобетонови шайби.

От здравното министерство информират, че ще обявят и поръчка за строителен надзор, но поради стратегическия характер на лечебното заведение за страната, екипът на МЗ също щял да осъществява оперативен контрол на всеки етап от строежа.

„Предвижда се болницата да бъде оборудвана с високотехнологична медицинска апаратура и обзавеждане, като те не са предмет на настоящата обществена поръчка. Също така ще бъде използвана и наличната годна медицинска апаратура от съществуващите детски отделения към държавните болници. Ще бъдат закупени нови апарати за клиниките по образна диагностика, интензивно лечение и спешна помощ. В това направление ще бъдат проведени процедури по кандидатстване за финансиране с европейски средства“, уточняват още от МЗ. 

Решението на КЗК подлежи на обжалване пред Върховния административен съд. Производство по жалбата е образувано на 28-ми август. Оттогава процедурата е спряна.

Жалби в КЗК срещу  поръчката за проектиране и строителство на детска болница бяха подали и фирмите "ВДХ" АД и "Архитектурно и строително бюро Хелвеция" ЕООД, но по тях производство не беше образувано. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 17 април 2024 г.

Искат почти двойно поскъпване на таксата за личните карти

Адвокатът на Живко Коцев: Ще докажем, че е невинен (ВИДЕО)

Д-р Николай Василев: Нужна е промяна в структурата на обществото (ВИДЕО)

50% по-изгоден пазар за Великден до 21 април

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com