КЗП със сигнали за нередности на Северното Черноморие, какво да направим

2933
КЗП със сигнали за нередности на Северното Черноморие, какво да направим
Снимка: iStock

Ако не получите на место резервираното онлайн: Имаме сигнали от потребители, резервирали услуга индивидуално с проблеми при настаняването. Особено за българското Черноморие. Имаме редица такива сигнали за Северното Черноморие, където е резервирано хотелско настаняване с ол инклузив, и в крайна сметка не им възстановяват почивката. В тези случаи КЗП се намесва като посредни. Имаме и случаи с регистрация през платформа. Потребителят не бил настанен, защото посредникът не бил платил сумата на хотелиера. Реагирахме и туристът беше настанен. В този случай туристът не носи никаква отговорност, защото неговата резервация е потвръдена, той дори се свързал с мястото на настаняване, откъдето му потвърдили. Имаме и случаи от големи платформи с отказано настаняване. Понякога се намира заместващо настаняване. Имаме и дублиране на настаняване, в тези случай търговецът трябва да намери алтернатива. Това обясни пред БНТ Игнат Арсенов - главен директро Главна дирекция "Контрол на пазара" в КЗП.

Много често се оплакват потребители за неспазване на хигиената, мръсотия, нечиста обстановка в България по Ченоморието. Има няколко области, в които държавните органи могат да реагират. КЗП - когато мястото за настаняване не съответства на съответната категория или пък услугите, които ни се предоставят не съответстват на офертата. Когато има лоши хигиенни условия - тогава е Регионалната здравна инспекция, те могат да проверят. Когато получим такъв сигнал го препращаме, каза още той.

Евростат: Всеки трети българин не може да си позволи почивка

Почти всеки трети не може да си позволи и седмица почивка. 35,5% от българите не могат да си позволят нито една седмица лятна ваканция ...

Какво да направи туристът? Първо да се обърне към съответния търговец - място на настаняване или туроператор. Най-добре е с конкретния контрагент, който не изпълнява услугата. Ако няма решение и потребителят не е виновен може да потърси нас. Ние отиваме на място, реагираме бързо, намира се решение. Понякога в съседен хотел - при сходни цени - цялата или част от почивката се осигурява. Търсят се алтернативи.

Правим проверки по плажовете заради сигнали - най-често с цената, която плащат на място, но и за принадлежностите - и изненадващи такси. Има сигнали. Много от тях са възложени и от ВАП. Повечето услуги до момента обаче се оказва, че са обявени и потребителите трябва внимателно да следят цените. Не да се интересуват от цените на интернет сайтовете, а от цената на място. Да се проверяват - чадъри, шезлонги. те са обявени на табели на видно място. Да гледаме в менюто, ако не ни харесва да идем на съседния плаж, обясни Арсенов.

Допълнителна здравна застраховка "COVID-19" - необходима ли е? Ако пътуваме в ЕС трябва да знаем, че като осигурени в България имаме всички здравни права и в чужбина. От тази гледна точка, ако нещо лошо се случи, допълнителна застраховка е винаги добре да се направи, но е важно да се види какво точно тя покрива. Какви са условията и дали покрива това, което ние искаме - обикновено те са дълги, трябва да се чете внимателно.

Повечето туристи с отменени резервации и пакетни пътувания  по време на извънредното положение са постигнали споразумения за заместваща почивка или ваучер.

Провалена почивка, какви са вариантите ви

Провалена почивка. Какви са вариантите ви? Три са начините, по които можете да бъдете компенсирани. Това са чрез ваучер за друга почив...

При пакетна почивка, която минава през туроператор, ние препоръчваме да се предложи ваучер като обезщетение. Потребителят не е задължително да се съгласи с него. След което може да се постигне споразумение за заместващ пакет - например туристът да пътува вместо през май - през септември или май догодина. Ако и тук не се получи споразумение с туроператора, то едва тогава туристът може да иска възстановяване на парите, и то може да се случи 12  месеца след обявяване край на извънредното положение. Вече мина известно време и трябва да кажем, че в огромната си част от случаите туристите или са получили ваучер или са приели заместващ пакет, което показва, че тази услуга работи и взаимоотношенията с туроператора са уредени по един оптимален начин. Разбира се, има и хора, предпочели пари. Предполагам, че поетапно те ще бъдат получавани. Кога това ще се случи нямаме статистика, обясни още той

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Предлагат бърза ликвидация на фирми без скорошна дейност и нает персонал

Най-важните новини за деня: 27 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com