Легализират превоза на малки туристически групи до 9 души

2390
Легализират превоза на малки туристически групи до 9 души
Снимка: БГНЕС

Туроператори, които организират екскурзии и трансфери с коли до 9 места, ще може да легализират бизнеса си. Досега организаторите на турове можеха да получат присъда няколко години затвор, а използваните за превоза автомобили да се конфискуват, пише Монитор.

Нормативните актове в момента си противоречат - от една страна са категорични, че тези малки коли не подлежат на лицензиране, а от друга е посочено, че ако с тях се извършва платена транспортна услуга без разрешително, собствениците им подлежат на затвор. Със законодателна инициатива на служебния министър на туризма Стела Балтова бусовете вече ще може да се регистрират. Регламентирането на превоза на малки туристически групи в маршрутки ще помогне за изсветляване на този сив сектор, превърнал се в нерешим проблем през годините

МТ: Ще има указания, които да улеснят туроператорите при кандидатстване за държавната помощ

Министерството на туризма ще излезе утре с указания, които да улеснят туроператорите при кандидатстването за държавната помощ от 16,5 м...

И досега многобройните нерегламентирани превози поставят туроператорите и хотелиери в ситуацията на нарушители и бизнесът се нуждае от правилната му регулация, посочват от туристическото министерство. През последните два месеца са проведени четири работни срещи – една на ниво министри и три – на ниво заместник-министри и експерти, в тясно сътрудничество между министерствата на туризма и на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

От министерството посочват, че през последните години пазарът все повече е наложил пътуването в малки групи и бутикови туристически продукти, като тази тенденцията стана водеща в обстановката на световната пандемия с коронавирус. Като отчита тенденцията, както и желанието на бизнеса за легитимиране на този вид транспорт, Министерството на туризма смята, че е назрял моментът за законодателни промени, тъй като пътуването в малки групи и на индивидуални туристи с автобуси е напълно нерелевантно и неприложимо. Освен това е и напълно неекологично и оставя голям въглероден отпечатък, което също е фактор, на който съвременният турист обръща внимание при избора на дестинация.

Сред обсъжданите идеи са въвеждането на задължителна застраховка на пътниците, гаранции чрез наличието на набор от задължителни документи, че шофьорът извършва именно превоз на организирана туристическа група, въвеждането на допълнителен изпит по подобие на тези за таксиметрови водачи, наличие на договор с туроператор и др. В България има около 50 хиляди автомобили тип 8+1, от които 20 хиляди са притежание на юридически лица.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Евгения Чаушева от Actualno.com е сред носителите на наградите "Рицар на книгата"

Ето кога изплащат великденските добавки и кога пенсиите за май

Амнести Интернешънъл: Медиите се сблъскват със заплахи, тормоз и кампании за очерняне

Прогноза за времето - 24 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com