Лекар от САЩ: Ваксината БЦЖ може да е оръжие срещу коронавируса

9980
Лекар от САЩ: Ваксината БЦЖ може да е оръжие срещу коронавируса
Снимка: Getty Images/Guliver

Преди дни беше оповестено американско проучване, което свърза различията в скоростта на разпространение и смъртността от COVID-19 в различни страни по света с това доколко масово е поставяна ваксината БЦЖ срещу туберкулоза. Според учените, държавите, в които тя не се прилага широко, като Италия, Нидерландия и САЩ, са по-тежко засегнати от коронавируса.

Ваксината може да е потенциално оръжие в борбата срещу смъртоносния коронавирус според проучването, публикувано от екип изследователи от Нюйорския технологичен институт (NYIT), ръководен от Гонзало Отазу, доктор по биомедицина. „Изненадахме се, когато установихме, че разпространението на заразата е различно. В Италия смъртността е плашещо висока за разлика, например, от Япония, където смъртните случаи са в пъти по-малко. Живях пет години в страната и знам, че в Япония БЦЖ ваксината срещу туберкулоза е задължителна. Италия, САЩ и Испания не са ваксинирали населението и там смъртните случаи са много“, заяви пред Нова телевизия д-р Отазу. Според него ваксината не предпазва само от туберкулоза, но и от респираторни болести като цяло.

Ваксината срещу туберкулоза ограничава разпространението на коронавируса?

Американски епидемиолози свързаха различията в скоростта на разпространение и смъртността от COVID-19 по света с това доколко масово е ...

„В България населението е около 6,9 милиона души, а броят на починалите е само 10. Ако, например, в Италия имаше толкова ниска смъртност, то починалите щяха да бъдат около 100, което е с над 100 пъти по-малко от сега регистрираните там“, допълва д-р Отазу. В екипа му е и българката Виолета Руменова, която учи, живее и работи от години отвъд океана. За нея работата е истинско призвание. „Пожелавам на българите здраве и силен дух“, казва тя пред Нова. В България БЦЖ започва да се използва през 1928 г. и огромна част от населението е ваксинирано.

„Това, че ваксината предпазва от заболяване и тежко протичане на коронавирус към момента е една хипотеза. Тя може да е вярна, но може и да не е. За момента тя е хипотеза, който предстои да бъде изследвана“. Това заяви в студиото на „Лице в лице“ по БТВ д-р Александър Симидчиев – пулмолог, началник отделение по неинвазивна диагностика в Медицинския институт на МВР.

„Хубавото в този случай е, че една много голяма част от българското общество е ваксинирана с БЦЖ. Тя е една от задължителните ваксини, с която при раждането се ваксинират всички, а след това и на 7 и 11-годишна възраст. В този смисъл ние сме от страната на евентуално по-малко засегнатите, това е добрата новина“, допълни д-р Симидчиев, който е част от съвета към правителството в борбата с коронавируса.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com