X
 
 

Лозан Панов: Длъжни сме да инициираме нова процедура за главен прокурор

3341 17
Лозан Панов: Длъжни сме да инициираме нова процедура за главен прокурор
Снимка: БГНЕС
Длъжни сме да инициираме нова процедура за главен прокурор. Това каза председателят на ВКС Лозан Панов по време на заседанието на ВСС във връзка с върнатия от президента Румен Радев указа за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор.

"Не мисля, че указът следва да се коментира. Имам предложение: действително законодателят и законът не ни задължава да се съобразим с мотивите на президента, законът не задължава и президентът да изложи мотиви защо връща кандидатурата, но въпреки това той изложи мотиви и съображения по ясен и недвусмислен начин. Той заяви, че е очаквал състезание между кандидати, а не формална процедура. Смятам, че трябва да чуем репликите му и да се съобразим с тях. Смятам, че сме длъжни да инициираме нова процедура за главен прокурор", посочи той.

Лозан Панов се опасява, че заради новия главен прокурор идват тежки времена

Бяхме лишени от състезателност в тази процедура, за да видим в една плуралистична среда как се представят кандидатите. Най-важното &nda...

"Трябва да чуем критиките на президента и да се вслушаме в тях. Напълно съм съгласен с него. Ако неглижираме президентската институция, рискуваме тя да се превърне в просто слагаща печат, това е обезстойностяване на действията на президентството. Никой на тази маса не е бил подкрепен и избран от над 2 млн. избиратели. Предлагам нова процедура за избор на главен прокурор", каза още Панов.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 6 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Стилът и няколко дребни, но изобличаващи признака показват без съмнение, че 14 от общо 16 коментара са написани от един и същи трол - нягъл и самодоволен простак. То и за тролство акъл трябва. Досещаме се и защо тролската фабрика така отчаяно държи на провалената и нежелана кандидатура и откъде идват парите за тролсокото престараване.
 • Бай Х.Й 5 Бай Х.Й преди 3 седмици Профил на трол?
  Кучетата си лаят/извинявай Лозанчо а ма си пу.ка непоръбена/. Сценарият си върви...
 • АДВОКАТ на дявола! 5.1 АДВОКАТ на дявола! преди 3 седмици Профил на трол?
  Предлагам да се обсъди дисциплинарно производство срещу Лозан Панов за системно уронване на авторитета на Съдебната система!!!
  : 8 !
 • слепата Темида 4 слепата Темида преди 3 седмици Профил на трол?
  Takъв е редът. Никакви малцинства, или мнозинства- независимо дали са кресливи, или неми- НЕ ГЛАСУВАТ номинации за главен прокурор! ВСС, и единствено той- има право, а и задължение- да направи това. Това е редът. На който не му харесва- да направи малко "revers engineering"- демек- да тръгне отзад- напред... Как се образува ВСС, как им се подава номинацията, и т.н. Майната му на Геше виж още ›› в- тези- ако решат- ще гласуват и за Дядо ни Мраз. Вината не е нито в дядА ни Мраз, нито в Гешев... Revers engineering... Накрая- да не стигнем до извода- "ние си ГИ избрахме". Бъзикам се ве. Аз отдавна съм стигнала. До извода, де...
 • Юлиан ФучкоФ-професор от КС 4.1 Юлиан ФучкоФ-професор от КС преди 3 седмици Профил на трол?
  Съдиите от КС отбелязват, че когато ВСС направи първо предложение за “назначаване на конкретно лице като ръководител на институция от висшата магистратура”, държавният глава може да упражни право на преценка и да не издаде указа. При повторно предложение той “вече е поставен в условията на обвързана компетентност”. Това означава, че не разполага с избор “измежду юридически равностойни варианти”, виж още ›› тоест не прави преценка. В същото време обаче “ВСС и в двата случая има на разположение своята оперативна самостоятелност”. Ето какво казва КС: “Включително и да гласува повторно лицето, без да се съобразява с неодобрението му от президента”. Решението на КС е подписано с три особени мнения. Те по същество не засягат трактовката на останалите съдии как трябва да постъпи ВСС при връщане на първото предложение и какво прави президентът при прегласуване. Конституционният съдия Тодор Тодоров е един от подписалите с особено мнение: По въпроса как постъпва държавният глава, Тодоров е категоричен: “Президентът не може да откаже да издаде указ. Поради тази причина повторното предложение има окончателен характер. Конституцията го лишава от каквото и да е право на преценка Съдията стига дори още по-далеч. Посочва, че формулата “не може да откаже” е само една по-мека редакция на изрично конституционно задължение”. “Неизпълнението на това задължение е нарушение на конституцията и е санкционирано с конституционноправна отговорност по чл.103, ал.1 от конституцията”, е становището на съдия Тодоров. Споменатият от него текст от конституцията всъщност гласи, че “президентът и вицепрезидентът не носят отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на конституцията”. На по-популярен език това означава, че според Тодоров, ако президентът не изпълни задълженията си по конституция, може да се мисли за процедура на импийчмънт. “При повторно предложение подписването на указа не е конституционно право, а конституционно задължение на президента”, смята Тодор Тодоров.
  : 2 !
 • Гацо Бацо-фЍѝиуй...Ърьььь... 3 Гацо Бацо-фЍѝиуй...Ърьььь... преди 3 седмици Профил на трол?
  С днешното гласуване във ВСС привържениците на „Демократична България“ ще бъдат отново „наритани“!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Чудя се с какъв акъл Манолова отиде при „наританите“????
 • мъничко синичко с малко червеничко-Що е то???Джокер:син вибратор в устата на... 3.1 мъничко синичко с малко червеничко-Що е то???Джокер:син вибратор в устата на... преди 3 седмици Профил на трол?
  Оспорвам правото на малцинството да се налага над мнозинството! Защото вашите протести завършват винаги с блокиране на Орлов мост, което е нарушение на Закона!...Или за вас законите не важат?
  : 6 !
 • неизвестен баснописец от простолюдието 3.2 неизвестен баснописец от простолюдието преди 3 седмици Профил на трол?
  Когато г-н Гешев с г-жа Кьовеши се кооперира, това прави всеки крадец да се нервира!
  : 4 !
 • Аз съм прост и вие сте ПРОСТИ!!! 2 Аз съм прост и вие сте ПРОСТИ!!! преди 3 седмици Профил на трол?
  ВСС ще прегласува решението си за избор на Гешев в отговор на стремежа на едно кресливо мини-малцинство да диктува правото на избор на професионалните правни общности!
 • ГешеФтура 2.1 ГешеФтура преди 3 седмици Профил на трол?
  Едно ми е интересно ..... От какво толкова ги е страх Прокопиев и сие!?!
  : 6 !
 • Пешо Битълса 2.2 Пешо Битълса преди 3 седмици Профил на трол?
  Страх ги е, да не им отнеме Гешев трудовите спестявания!
  : 3 !
 • Пешо Питанката 2.3 Пешо Питанката преди 3 седмици Профил на трол?
  Служебни бележки за доходите нямат ли?
  : 2 !
 • майтап Уили 2.4 майтап Уили преди 3 седмици Профил на трол?
  Малейй, ако подпукат кмета Трайчо Балалайчо...?! Язък, дет сички БСП-ари и ДСБ-ари гласуваха за него!
  : 2 !
 • Легенди за Авгиевите обори... 2.5 Легенди за Авгиевите обори... преди 3 седмици Профил на трол?
  Проблемът не е от какво го е страх Прокопи, щото той е малък/тютю-тютю/. Проблемът е, че има едни други по-големи бизнесмени с централи, рафинерии, банки, курорти, лотарии, строителни фирми, прокуратури, конпита и прочие, дето от НИЩО НЕ ГИ Е СТРАХ!
  : 1 !
 • РЕЦИПРОЧНО 1 РЕЦИПРОЧНО преди 3 седмици Профил на трол?
  Предлагам да инициираме нова процедура за председател на ВКС!!!!!!!!!!!!
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Предлагам всички мафиоти да си направят държава в Сибир!
  : 1 !
 • Лозанко Панов 1.2 Лозанко Панов преди 3 седмици Профил на трол?
  Поддържам!Гешев още преди да го изберат опраска такива честни,почтени,законопослушни граждани като :Баневи,Арабаджиеви,Стайкови,Прокопиев, Иванчева,Очите и още и още.Не ми се мисли каква вакханалия ще настане,колко още,като горните ще опраска,ако встъпи в длъжност!За това,на борба другари!!!
  : 4 !
Дневен хороскоп за 9 декември
Дневен хороскоп за 9 декември

Овен Този понеделник не бъдете прекалено претенциозни към останалите. Сега може да изиграете картите си добре, но не очаквайте същото от останалите.  Телец Днес...