Лъжат ни с меда - смесват некачествен китайски и украински с българския

2608
Лъжат ни с меда - смесват некачествен китайски и украински с българския
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Пазарът за мед е един от болните проблеми в страната. В нашия регион почти никой не продава на едро, което е някакво решение.

Това каза Тихомир Стоицов, председател на пчеларско сдружение в Кюстендил.

По думите му, макар и малки, количества се реализират на добри цени - около 10 лева за килограм.

„В другите райони, където добивите са по-големи, медът е основно от технически култури: рапица, слънчоглед, кориандър. Но пък има добити количества. За сметка на това търговците смъкнаха цената от около 5 лева, като в момента е трудно да се намири пазар дори за 4 лева, защото масово се внася китайски и украински пчелен мед, който се смесва с българския и се продава след това като български пчелен мед“, подчерта Тихомир Стоицов, цитиран от Фокус.

В Несебър започна Фестивалът на меда

Започна XVI-ия Национален фестивал на меда в Несебър, като началото му бе обявено на пл. "Месамбрия" в Стария град, съобщиха от Община ...

Преди дни евродепутатът Момчил Неков внесе поправка по законодателен текст за ограничаване на квотата за внос на украински мед. Български пчелари се оплакаха, че заради евтиния, но некачествен мед от Украйна, имат нереализирани продажби за миналата година и са притеснени от икономическия натиск.

От 1.1.2016 е в сила споразумение за свободна търговия с Украйна, според което някои украински продукти, включително и пчелен мед, могат да бъдат внасяни без мито в ЕС. Квотата за меда е 5000 тона годишно. Европейската комисия предлага от тази година да се увеличи вноса на някои селскостопански продукти с 50 до 100%. За меда предвиденото увеличение е с 3000 тона годишно. Това означава, че в близките години Украйна ще може да внася безмитно в ЕС 8000 – 9000 тона мед годишно.

Момчил Неков, подкрепен от румънски и френски евродепутати, се противопостави на предложението за увеличаване на квотите и внесе поправка квотите да останат непроменени.

„Украйна е страна съсед на Европейския съюз и добрите съседски отношения на Съюза играят важна роля. Същевременно обаче, аз съм на мнение, че приоритет в нашата политика трябва да остане създаването и поддържането на добри условия за европейските земеделци. Пчеларите в моята страна България сигнализират, че вносът от Украйна подкопава родното производство, като миналата година е имало хиляди тонове неизкупена продукция. Също така цената на крайния продукт е паднала с близо 25% на годишна база. В тази връзка не съм сигурен, че увеличаването на квотата за украинския внос е стъпка в правилната посока и разчитам на вашата подкрепа за изменение в предложения текст”, заяви Неков пред Комисията по земеделие и развитие на селските райони, аргументирайки внесената от него поправка квотата да не се увеличава.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 17 април 2024 г.

Искат почти двойно поскъпване на таксата за личните карти

Адвокатът на Живко Коцев: Ще докажем, че е невинен (ВИДЕО)

Д-р Николай Василев: Нужна е промяна в структурата на обществото (ВИДЕО)

50% по-изгоден пазар за Великден до 21 април

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com