Мая Манолова остава докрай до протестиращите майки, но намекна и за оставка

3267
Мая Манолова остава докрай до протестиращите майки, но намекна и за оставка
Снимка: БГНЕС

Аз застанах зад майките в чисто човешки план. Ще стоя до протестиращите майки докрай. Това заяви в ефира на БНТ омбудсманът Мая Манолова по повод нестихващите протести на майките с увреждания.

Министърът (социалният министър Бисер Петков - бел. ред.) не заяви позиция по време на това заседание на националния съвет. Министърът не пое своята отговорност, изрази съжаление Манолова. Тя се обърна към всички, които в публичното пространство твърдят, че помагала на майките заради личен рейтинг. "Ще получите успокоителна размяна!", каза Манолова и обясни, че ако се осигури подкрепа за законопроекта за децата с увреждания и останалите каузи, за които омбудсманът се бори, тя ще си подаде оставката.

Не е вярно, че този закон разделя. Ситуацията в момента разделя хората с увреждания. Сегашната ситуация е дискриминация. Този закон не решава всички проблеми в системата, но така или иначе, то е първото камъче. Майките са принудени да гледат децата си по 24 часа, след 18-годишна възраст на това дете, те не получават нищо, заяви Манолова.

Предложението на Манолова за асистент за хората с увреждания над 90% бе отхвърлено

Проектозаконът на обудсмана Мая Манолова за личната помощ беше отхвърлен от Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. Пр...

​Законопроектът, който написахме заедно с майките, не получи подкрепа от Националния съвет на хората с увреждания. Беше направен опит от присъстващите да унизят майките с различни изпуснати реплики и нерви и да стане ясно, че статуквото в политиките, в системата за хората с увреждания, ще бъде запазено, коментира националният омбудсман.

11 158 не са всички хора, които имат нужда от личен асистент. Има хора, които изобщо не могат да се наредят до тази услуга. Тя е на проектен принцип и всичко това срещу 169 млн., с които не се решава нищо. Това са парите, които се харчат в момента. Това, което ние предлагахме, че само с още 100 млн. лв., асистентски услуги ще получават още 77 000 души - на всеки според потребностите, а ще имат право да кандидатстват и останалите до 500 000. Така няма да се пилеят пари, разясни Мая Манолова. Това са разчети на Социалното министерство и аз не знам защо социалният министър не предостави разчетите на финансовия, коментира омбудсманът.

Фактът, че имаше много изпуснати реплики и изпуснати нерви - нямам представа какво стои зад тях. Даже не иска да го коментирам, това говорене е недопустимо. Нямам обяснение за изпуснатите нерви и това поведение. Много се надявам тази страст, която беше насочена срещу майките и срещу мен, да бъде използвана в защита на хората, които имат нужда, поясни още Мая Манолова.

Слави Трифонов: Намерих отговора на въпроса какво е да си истински нагъл

"За съзнателния ми живот дотук, много пъти съм си задавал въпроса: “Kакво е да си истински нагъл?”. Нали разбирате - наглос...

Тези и контратези

"Няма никакво желание за реформи, ние трябва да сме на дъното, не трябва да излизаме от него. Ние сме на дъното заради неправителствените организации, които са на държавни субсидии, те са удобни на държавата, ако не беше така щеше да има някаква промяна". Това каза пред bTV Вера Илиева, майка на дете с увреждане, което отглежда вече 23 години.

Родителят влезе в спор с бившия депутат от Реформаторския блок Гроздан Караджов според когото Законът за личната помощ не решава проблема на децата и хората с увреждания и ги връща обратно вкъщи. Караджов обясни, че има сестра с увреждане и че е участвал в създаването на център за грижи за такива хора. Илиева контрира, че центровете са с ограничен брой и места в тях, както и че нейното дете е било върнато от подобно място. „Тези центрове са направени за определен кръг деца. Има приказки за милиони, за социални услуги, но това е само на думи. Необходима е цялостна реформа. Ще бъдем на улицата и ще се преборим за асистент”, категорична бе Илиева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Предлагат бърза ликвидация на фирми без скорошна дейност и нает персонал

Най-важните новини за деня: 27 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com