Мая Манолова със съвет към Борисов и апел към Радев

4534
Мая Манолова със съвет към Борисов и апел към Радев
Снимка: БГНЕС

Новият Закон за ВиК ще повиши цената на водата и нарушава интересите и правата на потребителите. С неги ще се национализират общинските ВиК. Премиерът Борисов да оттегли закона, а тези, които са го писали, да бъдат уволнени незабавно, защото е пълен с недомислици. Това каза пред btv Мая Манолова от „Изправи се.бг“.

Законът ще национализира общинските ВиК-та, което по думите й означава драстично двойно повишаване на цената на водата. Манолова даде пример с Димитровград, където от 1 януари общинското ВиК влиза в държавното от Хасково. Да, обаче цената на водата в Хасково е 2 пъти по-висока от тази в Димитровград. Там в момента цената на водата е 1,80 лв., а от догодина щяла да стане 3,50 лв., каза тя.

Солени глоби за повреда на мрежата и нов регулатор предвижда новият Закон за ВиК

Запазване на социалната поносимост на цената на услугите, както и на публичния характер на активите предвижда подготвеният от Министерс...

Бившият омбудсман допълни, че положението е същото и в Берковица, Сапарева баня, Кресна, Велинград и други.

Уволнете експертите на ГЕРБ

Според този закон се появява и нов компонент във формирането на цената, а именно три такси "достъп" – достъп до питейна вода, до канал и до пречиствателна станция.

"Всъщност ще има две компоненти на цената на водата, като трите такси ще се плащат независимо дали потребяваш вода", обясни Мая Манолова.

Преди дни регионалният министър Петя Аврамова обясни, че се запазва социалната поносимост на цената на водата, а текстът от закона не е разбран правилно. Тя каза още, че не се въвеждат различни компоненти над определената от КЕВР цена на водата, а ще има вътрешно преразпределение на начина на формирането й.

Разработват Закон за ВиК заради водната криза, БСП с критики и предложения

Парламентът възложи на МРРБ да изготви Закон за ВиК до 15 май 2020 г. Идеята е до тази дата законът да бъде обявен за обществено обсъж...

"Очевидно самата Аврамова или не е разбрала, или не е чела. Със сигурност не е участвала в писането на закона", коментира Манолова."Ако беше чела закона, тя щеше да забележи, че социалната поносимост на водата не се дефинира. Препраща се към средните доходи на домакинство в отделните области, но статистиката има различни методи да ги измерва и всички те дават грешки".

Вето на промените за бързите кредити

Манолова призова президента Румен Радев да наложи вето върху поправката в Закона за ДДС, приета с промени в преходните и заключителни разпоредби, с която се удрят хората, които теглят бързи кредити.  

„Това, което правят депутатите тихомълком зад гърба на хората е да приемат поправка, с която дават право на фирмите за бързи кредити да събират до 200% неустойка върху главницата за неизпълнение, както и други такси“, обясни Манолова.

За коронавируса

Манолова: Държавата не контролира фирмите за бързи кредити

Липсва реален и ефективен контрол от страна на съответна държавна институция към фирмите, които предлагат бързи кредити. Това каза омбу...

Хаосът в страната е пълен. Преди да се стигне до по-строги мерки, трябваше да се вземат пофокусирани мерки. Ние сме единствената държава в Европа, в която не бяха направени масирани тествания, коментира Манолова коронавирус кризата в страната.

Борисов и властта оставиха хората да се оправят сами. Хората вече не умират от вируса, а от хаоса. Нищо не бе направено, за да се подготви системата през прозореца, който ни бе оставен през лятото, каза още тя.

Легла има, но не бяха премахнати административните пречки. Доболничната помощ изобщо не бе включена в борбата срещу COVID-19, ние доскоро не признавахме джипитата за хора на първа линия, коментира Манолова.

По думите й хората спазват мерките.

Правителството трябва да иска прошка от народа. Ние ако го слушаме това правителство, то е перфектно, но не е случило на народ, каза още тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com