Майките на деца с увреждания не вярват на сълзите на Бойко Борисов

5569
Майките на деца с увреждания не вярват на сълзите на Бойко Борисов
Снимка: БГНЕС

Дали една държава е наистина държава си личи по нейното отношение към по-слабите, по-беззащитните, по-ранимите. Каква е България? Социална държава или държава на сбърканите правила? Шестият национален протест на родители на хора с увреждания за пореден път постави този въпрос.

Майките настояват за радикални промени, а депутатите люто се скараха по въпроса кой е по-съпричастен към проблемите им. Премиерът Бойко Борисов не откликна на поканата на протестиращите да слезе при тях, но пред министрите каза, че е плакал на телевизионен репортаж за майка с дете с увреждане и разпореди проверка.

Възпитателка "обяснила" с шамари на дете с увреждания да не ѝ пипа телефона

Нов случай, при който възпитателка в дом за деца прилага насилие като метод на възпитание - този път в Пазарджик. Случаят е станал фак...

„Чист популизъм, ако той се опитва да си вдигне акциите, образно казано, на гърба на хората с увреждания, може и да е успял, надявам се да не е успял”, казва Валентина Христова в ефира на bTV. Тя е майка на 17-годишната Бояна, която е с множество увреждания.

Миналата година майка ѝ е била неин личен асистент по европрограма. В дневник описвала час по час грижите, които полага. А чиновник проверявал: „Мен лично са ме връщали за краснопис, т.е. според тях не го бях написала достатъчно четливо и вероятно са прави, защото съм го писала посред нощ, когато вкъщи е тихо, и ме върнаха и ми казаха, че трябва да го напиша по-четливо. Писах и плаках, повярвайте ми”.

„Системата не ни дава никакъв шанс - това, което в момента е законодателството на тази държава, обича децата и възрастните с увреждания на бавна смърт. Ние виждаме родители, които са затворени в домовете си, за да се грижат за децата си – деца, които порастват, получават социална пенсия, и нямат шанс за работа, ако имат някаква възможност да работят”, обясни в студиото на „Тази неделя” друга майка на дете с увреждане – Мая Стоицева.

Със същата съдба се бори и Юлия Старчева. Тя каза, че майките искат Закон за личната помощ, който да гарантира достоен живот на хората с увреждания и техните семейства и в който да е ясно кой на какво има право – за да отпадне сегашното непосилно обикаляне по институции.

Родители на деца с увреждания: Премиерът отново отказва диалог с нас

За поредна година премиерът Бойко Борисов отказва да влезе в диалог с протестиращите майки на деца с увреждания, разказа Вера Иванова, ...

Нейният син вече е пълнолетен и получава социална пенсия от 135 лв., която не се актуализира, но пък с нея трябва да живеят двамата – Юлия от 18 години не е работила, защото Георги е 100% увреден и се нуждае от чужда помощ.

„Системата ни убива”, пише на тениските на майките. Именно заради посланието, което можело да се възприеме като агитация, зам.-председателят на парламента Емил Христов (ГЕРБ) не ги пусна да се срещнат с депутати. После се извини. „Надявам се да са се изплашили, ние не искаме да сме страшни за тях, искаме просто да започнем да работим заедно за промяната”, каза Мая.

Тя също остро разкритикува сюжета с разплакания от телевизионен репортаж премиер: „Това дете го е виждал многократно, но той не може да ги (всички хора с увреждания - бел. ред.) види по улицата, защото, първо, той не ходи там и другото – достъпната среда, която я няма в България”.

Над 80% от хората с увреждания живеят с до 321 лв.

83,5% от хората с увреждания у нас са с доходи под линията на бедност или под 321 лева на месец. 75% от тези хора имат трудов стаж, а в...

Майката се обърна към премиера със следните думи: „Г-н Бойко Борисов, искаме не просто да плачете, защото ние можем да Ви кажем много лични истории, които да Ви разреват. Искаме да дойдете тук, да говорим и не просто да говорим, а да започнем реални стъпки за промяна в тази държава, искаме да останем тук, да работим тук, децата ни да работят тук и да живеят щастливо тези, които не могат да работят. Защото това са хора част от тази държава, искаме да бъдем част от тази държава, а не да бъдем невидими, не да бъдем затваряни в домовете си и не да бъдем тези, които само да Ви разплакват!”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Предлагат бърза ликвидация на фирми без скорошна дейност и нает персонал

Най-важните новини за деня: 27 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com