Марширува ли на едно място българската армия въпреки големи харчове?

8785
Марширува ли на едно място българската армия въпреки големи харчове?
Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили на Република България през 2019 г. Това стана с гласа 93 "за", без против и 30 "въздържал се". Преди това пък народните представители приеха доклада за миналата година на КПКОНПИ.

Три милиарда 722 милиона и 40 хиляди лева е похарчило ръководеното от Красимир Каракачанов Министерство на отбраната, става ясно от Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили на Република България през 2019 г.

Красимир Каракачанов: Коя държава си жертва сигурността?

"Когато започна да получавам заплата, ще си платя глобата". Така вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов отговори пр...

От тези пари два милиарда 208 милиона и 200 хиляди лева са платени за американските изтребители F-16, а заводът, който трябва да ги произведе, все още се изгражда.

Критики

Николай Цонков от БСП заяви, че българската армия марширувала на едно място, защото констатациите, които се правели в доклада, като се сравнят с доклада от миналата година било едно и също.

Той бе категоричен, че така поднесен доклада от социалистите нямало как да го подкрепят и щели да се въздържат. По думите му от социалистите не казвали, че правителството не полага усилия, но, ако сме махнели покупката на F-16, миналата година, ръста на бюджета за отбрана бил са само 0,11%.

Според него било тревожно, че некомплектовността на Сухопътните войски била близо 30%. Друг проблем било недостига на средства, но похвали увеличаването на заплатите на военните.

На първо четене: Приеха и 40-годишни да стават войници

Максималната възраст за приемане на военна служба да стане 40 години за всички категории военнослужещи, приеха депутатите чрез промени ...

Симеон Симеонов от ДПС заяви, че въпреки увеличението на заплащането на военнослужещите и кампанията бъди войник не бил решен проблема с комплектуването на Българската армия. Въпреки това от ДПС ще подкрепят отчета, но развитието трябвало да продължи въпреки финансовите затруднения.

От своя страна Владимир Тошев от ГЕРБ заяви , че екипировката на нашите военни била остаряла. С колегите от НАТО сме имали несъвместимост с техниката, също така имало и голяма обезлюдяване на места в страната. Трябвало да се помисли за разширяване на компенсационен пакет за военните и техните семейства. Освен кораби самолети и машини имало от проекти за модернизация, които са задължителни. След време сме щели да имаме най-модерния самолет на Балканите, но ако нямаме модерните технологии, които го съпътстват, като 3D радари, той щял да бъде, като Дунав мост 2. В заключение доклада отчитал, че БА на международно равнище е приета, като надежден и предвидим партньор и е ключов фактор на Балканите и Черноморието за стабилността на региона.

Модернизация

Председателят на комисията по отбрана в НС Константин Попов заяви, че докладът е обективен. По думите му не можело да не се отчете, че имало пробив в модернизацията на армията. Ученията били повече , което говорело за по- добра подготовка. Много важен бил стратегическия проект и да се изпълни пълния обем. Трябвало да с е разбере и, че отбраната не било отговорност само на МО.

Съпартиецът му Валентин Радев подчерта, че преди да дойде ГЕРБ на власт не е имало такива доклади. По думите му доклада казвал нещата такива каквито са. От думите му стана ясно, че държава била създала мотивация да се влиза в армията. Той разкритикува БСП, че по тяхно време се купували само транспорта техника, като подчерта, че сега за първи път се купува бойна. Радев отчете, че ГЕРБ е вкарал Закона за резерва.

Ето кои са петте държави с най-високи военни разходи, България с огромен ръст

На първите пет държави по военни разходи – САЩ, Китай, Индия, Русия и Саудитска Арабия, се падат общо 62 % от общия обем военни р...

Борис Вангелов от ОП посочи, че ще подкрепят доклада. Милен Михов пък заяви, че България е имало само един съюзник и това била Българската армия. Той припомни, че и тази година, за трета поредна, ще бъдат увеличени с 10% заплатите на военните. По думите му този доклад бил толкова критичен, че можело да бъде "знаме" на опозицията. "Подкрепата на този доклад е подкрепа на последователната политика за отбраната", отбеляза Михов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com