Маските в училище – по-скоро атрактивни, отколкото предпазни?

3107
Маските в училище – по-скоро атрактивни, отколкото предпазни?
Снимка: Getty Images/Guliver

Задължението учениците и учителите да носят предпазни средства се оказа добре дошло за търговците. Магазините са пълни с резлични видове маски, които по-скоро се състезават по атрактимност и красота, отколкото по висока степен на преватнивност. Никой не контролира вида на маските и материята, от която са изработени. Това става ясно от репортерска проверка на БНР в Ловеч. Маски от синтетични материали могат да се намерят както в магазини от типа на „Всичко за 1 лев“, така и в книжарници. През някои от тези маски не може да се диша, разказват родители.

Децата ги харесват, защото са шарени и имат картинки. За родителите обаче остава решаващата дума с каква маска да снабдят детето си. Те са наясно, че децата не могат да пазят маските чисти. Някои от родителите са на мнение, че е по-добре децата да използват шлемове, отколкото „тези незнайни материи“. В началото на учебната година родителите са категорични, че регулаторните органи трябва да си влязат в ролята. Други призовават сертифицирани маски да се раздават на децата в училище.

Има ли стандарт за предпазните маски, с които се наводниха дори по-малките магазинчета?

Досега софийската Регионална здравна инспекция не е правила проверки за вида на маските в магазинната мрежа, става ясно от думите на д-р Ирина Гайтаневска от столичната РЗИ пред БНР. Инспекторите обаче могат да откликнат на сигнал за маски със съмнително качество.

Д-р Гайтаневска съветва маските да се купуват или от специализирани магазини за медицински изделия или от аптеки.

Домашно изработените маски от плат трябва често да се перат и почистват. Колкото повече пластове има една маска, тя защитава по-добре, но когато избираме маска за деца, тя трябва да бъде удобна, без да пада, но и без да предизвиква запаряване, подчерта Ирина Гайтаневска.

Маските, които приличат на шлемове, оставят повече място за дишане, но при тях важното е да се спазва дистанция, посочи д-р Гайтаневска. „Тоест тя по някакъв начин ги защитава, но не бива да се прегръщат, целуват и играят много близо с останалите дечица, което за тях е нормално – все пак те това искат, те затова се събират помежду си. Трябва постоянно да им се напомня.“

Материята е много важна, трябва да може да се диша, категорична е Ирина Гайтаневска. Тя вижда рисковете в оцветители, които са били използвани при обработката на плата, както и в наличието на други алергени и коментира, че „колкото е по-обикновена маската, толкова по-добре".

Красивата, симпатична, интересна и забавна маска може да накара детето да я носи, но не бива например да има прекалено много щампи или залепени картинки, които нарушават притока на въздух през нея, отбеляза д-р Гайтаневска.

Маските са толкоз важни - тяхното значение е почти равно на ваксината

"Миналата седмица директорът на CDC Atlanta - това е най-голямата институция за контрол на заболяванията в света, в САЩ. Нейният директ...

По-рано днес проф. Тодор Кантарджиев, директор на Национален център за заразни и паразитни болести се възмути пред BTV от безотговорното говорене, включително и на негови колеги лекари, че вирусът е слаб и се пренебрегва носенето на маски. Няма и една научна статия против маските, категоричен бе проф. Кантарджиев и добави, че навлизайки в сезона на гриповете, маските допълнителни създават защита и от тях. "Това, което става в училищата или детските градини, които започнаха по-рано, са случаи на хора, които не са се заразили в училищата. От тази седмица очакваме увеличаване на случаите при контакт на учениците. Но мисля, че МОН заедно с комисията с МЗ направиха много. И това, че се даде възможност проблемите да се решават по места, според мен, е най-добрата крачка в ограничаването на случаите на коронавирус, защото всеки регион е различен и всяка детска градина е различна и до голяма сепен зависи от опита, сърцето и интелекта на директора какви мерки ще предприеме", каза още професорът.

Припомняме, че миналата седмица бе публикувано видеоразследване на фондация „Антикорупционен фонд“ (АКФ), свързано точно с качествата на максите, дошли по договор за милиони от Китай и предназначени за медиците ни на първа линия.

В края на месец март 2020 министърът на здравеопазването сключи два договора с Китай за доставка на близо 3 млн. бр. защитни маски и 50 броя респираторни апарата на обща стойност 4,6 млн. евро. Производители на маските са китайските компании RYZUR и HANGZHOU.

Още преди сключването на договорите с Китай в медиите излизат публикации, че компанията RYZUR е доставила на различни държави дефектни маски, които не осигуряват посоченото ниво на защита срещу заразяване с COVID-19. Няколко държави, сред които Нидерландия и Испания, връщат маските обратно в Китай, други задължават производителя да посочи на етикета действителното ниво на защита.

България обаче купува дефектните маски и безропотно заплаща цялата сума за тях. Не е ясно къде из страната ни са се озовали максите, нито дали ползващите са предупредени за ниското ниво на защита, което те осигуряват. Подробностите по тема можете да намерите ТУК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Спецов с коментар след случая със заплашения служител на НАП

Почина режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

Звуците от Антарктида оживяват в интерактивна фотоизложба на Моста на влюбените на НДК

Сдружение обвинява АПИ и МРРБ в лобизъм заради пътната маркировка у нас

Миньори и енергетици на автопротест в София

Митрополит Антоний: Трябва ни деен патриарх, защото обществото има нужда от светлина и опора

С над 200 км/ч: Шофьор се заби в багер на Околовръстното в София (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com