Масларова: Политическата намеса в пенсиите демотивира младите

3133
Масларова: Политическата намеса в пенсиите демотивира младите
Снимка: БГНЕС

Аз съм категорично за повишаването на пенсиите, те са най-ниските в ЕС, но това са политически решения. Трябва преизчисляване. Категорична беше Емилия Масларова – първият социален министър след прометите и в няколко български правителства след това от ефира на btv.

Устойчивост, адекватност и сигурност. Това са основните принципи за промяна на пенсионната система. Ако ги наложим към днешна дата, няма да бъдат изпълнени. При всички случаи в пенсионната политика, където трябва да се отчете твоят личен принос към държавата, администрирането й или решаването на нещата по политически причини е несправедливо. Няма нищо лошо, когато минималната пенсия расте, но другите пенсии трябва да се увеличат адекватно. Защото се получава демотивация, смята Масларова.

Сачева: Обсъжда се равен процент увеличение за всички пенсии

Обсъжда се вариант всички пенсии да бъдат увеличени с еднакъв процент, а хората с най-ниски пенсии да бъдат подпомагани допълнително с ...

Повод за изказването й е идеята на управляващите от 1 януари 2021г. минималната пенсия да стане 300 лв., 1440 лв. - максималната, а останалите да се увеличат с 5%.

"Според мен най-справедливо е това, което направихме през 2008 -преизчисляване на всички пенсиии спрямо новия осигурителен доход – тогава постъпващ коректно спрямо старите пенсионери от преди 10 г. и новите. За мен изкуствено, административно увеличаване на минималната пенсия сблъсква другите, намалява диференциацията и, разбира се, обижда хората, които са работили много години наред.", каза още Масларова.

"Другото важно нещо за пенсионните плащания е да извадим всички социални плащания от пенсионната система . Дефакто това, което правим в момента с минималната пенсия – социално плащане т.е. ти имаш принос в системата за 160 лв – това е, което получаваш от нея. Другото, което не ти стига до линията на бедност 369 лв. ти го дават от системата по подпомагането, но по критерии – какви други имущества имаш, здравен статус, доходи и пр. , а не на парче. Сега фактически това е така.", подчерта тя.

"Сега се дават по 50 лв. на всички пенсионери – това също не е справедливо – това са над 1 млрд. лв. Трябва да се оценява на кого да дадеш. Това е помощ, това не е пенсия. Нека не бъркаме пенсионната система. Колкото повече пипаме в нея, толкова повече демотивираме младите хора. Такива като вас си казват защо да внасям максимални осигуровки, след като след време политически ще ми вдигнат пенсията. Мотивацията – моето лично участие в системата, това е най-важното за пенсионната система.", обясни Масларова.

"Има нещо много интересно. Всички проблеми на държавата обикновено се решават чрез пенсионната система. Демографската ситуация рефлектира мощно върху нея – по- малко хора работят, по-малко внасят в нея, по-ниски доходи се получават. Ниските доходи, т.е. структурната безработица, равнището на безработицата, значат ниски осигурителни вноски, а те водят до ниски плащания.", смята тя.

Деница Сачева: Няма да пипаме Сребърния фонд, предвидили сме средства за индексация на пенсиите

Все още не сме обсъдили окончателния вариант, по който ще станат индексациите на пенсиите, но сме ги разчели и те са предвидени като па...

"Освен това. За мен е абсолютно несправедливо да не се повишава максималният осигурителен доход. Знам, че работодателите ще скочат, но над 120 000 души в България получават заплати над 6 000 лв. Те се осигуряват на 3 000 лв. Няма логика при положение, че имаме минимални прагове и по-ниските доходи и групи ги облагаме, а се получава, че най-високоплатените – не ги облагаме. Е, това са допълнителни пари и те са десетки милиони, които ще влезнат в осигурителната система. Не да вземем от богатите и да дадем на бедните. Ако аз получавам 6 000 лв, но внасям половината от осигуровките – не е справедливо спрямо другите хора.", каза още Масларова.

Откъде да дойдат парите за индексация на пенсиите? "Над милиард и 200 млн. лв се дават бонус по 50 лв. Имаме и сребърен стълб, който би трябвало да е акумулирал около 2 -3 млрд. лв. какво се случва с тези пари. Те трябваше да могат да се ползват от 2019г. по разчети.", обясни Масларова.

За втората пенсия: "От разчетите, които имам. Пенсионерите, които от догодина трябва да получават пенсия и от втория стълб, за последните 20 г. са натрупали около 4 000 лв. По актюерски разчети трябва да получават до 20 лв. средно – някои – по-малко, други - повече. Това е малък период за натрупване, в солидарният фонд внасяме вече 40 г. Друго, може през тези години някои от хората да са били безработни или да са работили в чужбина и да не са се осигурявали в България. Трябва внимателно да се провери. Аз нямам конфликт на интереси в тази връзка. Но трябва да кажа нещо много важно – няма как да имаш пожизнена капиталова система и в същото време да имаш наследственост. Там също има неща, които трябва да бъдат изяснени.", каза тя.

"За мен прехвърлянето на средства от единия стълб към другия е въпрос на лична преценка. В първия стълб средствата се индексират всяка година, а във втория не се индексират, а се взима такса обслужване", не даде категоричен отговор Масларова.

За ваучерите за храна за хората с 300- 360 лв. пенсии? "Още веднъж, раздаването на храна на социално слаби отново говори колко в социално отношение сме „стабилни“. Мисля, че е по-добре да се дават част от ресурсите, които имаме в натура и целево, отколкото да се дават във вид на пари, защото не се знае как се изразходват, когато се дадат на някои групи.", смята тя.

Три варианта за преизчисляване на пенсиите обсъждат в управляващата коалиция

Минималната пенсия да се вдигне с 50 лева и да е 300 лева на месец от началото на следващата година. Паралелно с това да бъде направено...

За детските надбавки за всички? "Всяко дете има право на грижи от държавата. Смятам, че тук средствата трябва да бъдат разпределени под формата на услуги – безплатни детски градини, безплатни ясли,храна в училище. Т.е. услугата, насочена директно към детето. Това е политиката за детето.", категорична беше Маслатова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com