Медийната свобода в България умира, сочи американско изследване

7837
Медийната свобода в България умира, сочи американско изследване

Българските медии продължават бавното си свличане от нивата на устойчивост, достигнати в годините преди присъединяването на страната към ЕС, предаде БГНЕС.

Спадът е повсеместен и засяга всички аспекти на медийната сцена, но е най-видим в областта на издателската и финансовата независимост, стандартите за професионална журналистика и баланса между забавни и информационни програми. Това се казва в доклад на американската неправителствена организация IREX за устойчивостта на медиите в Източна Европа.

Индексът за устойчивост на медиите през 2013 г. е най-нисък от 2001 г. насам, когато е публикувано първото изследване за България, и тенденцията вероятно ще продължи. Макар дигиталният преход да набира известна скорост и онлайн и държавните медии да се развиват и подобряват, напредъкът е незначителен в сравнение с нарастващия политически натиск, корпоративен контрол и неспазване на професионалните стандарти в традиционните медии, от които мнозинството българи продължават да се информират, се казва в доклада. Гражданите все повече се обръщат към новите медии за достъп до информация и за организиране на граждански акции, подпомогнати от нарастващ брой независими доставчици на новини онлайн. Социалните медии изиграха важна роля при протестите заради корупцията и високите сметки за ток, довели до свалянето от власт на правителството на Бойко Борисов през февруари.

В доклада се отбелязва, че потискането на свободата на словото от българското правителство и липсата на прозрачност на собствеността в медийния сектор са привлекли международно внимание и са предизвикали предупреждения, че ЕС може да наложи официален мониторинг на свободата на медиите в България. Кратка медийна война между двете най-големи български медийни групи прерасна в съдебно преследване срещу собствениците на една от групите и внезапно примирие, което поставя въпроси за прозрачността на собствеността и при двете страни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com