Месечна прогноза за времето през март 2021 г.

45878
Месечна прогноза за времето през март 2021 г.
Снимка: iStock/Guliver

Март ще бъде характерен с големи аномалии и с резки промени на времето. Най-ниските температури през март у нас ще бъдат между минус 7 и минус 2 градуса, а най-високите - между 22 и 27 градуса, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология /НИМХ/. 

Средната месечна температура през март в Северна България и по високите полета е между 5 и 7 градуса, по Черноморието и в Южна България - между 6 и 9 градуса, а в планините - между минус 8 и минус 3 градуса. Тази година се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата, предаде Нова телевизия.

Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която в равнините е между 40 и 60 литра на квадратен метър, в планините - между 60 и 90 литра на квадратен метър

През първото десетдневие от месеца температурите ще бъдат около климатичната норма. Месецът ще започне със сравнително студено време, облачността ще е предимно значителна, на 1 март в североизточните райони и в планините ще превали слаб сняг. На 2 март ще е почти без валежи. През следващите дни ще бъде предимно слънчево, температурите ще се повишат. Около средата на десетдневието облачността ще се увеличи, валежи ще има около 7 март и в края на десетдневието. Температурите ще останат близки до обичайните.

През първата половина от второто десетдневие температурите ще бъдат около нормата. Времето ще бъде динамично, с условия за валежи, предимно от дъжд, но с краткотрайни понижения на температурите, в Северна България и в планинските райони дъждът ще преминава в сняг. През втората половина от десетдневието има по-голяма вероятност температурите да се повишат и да са над нормата, а динамиката на атмосферните процеси да се запази и често да има валежи от дъжд, в по-високите планински части - от сняг.

През третото десетдневие остава тенденцията за сравнително високи температури и за чести превалявания. След средата на десетдневието има относително по-голяма вероятност и за дни, в които да преобладава слънчево време.

През март се осъществява преходът от зимата към пролетта, посочват от НИМХ. Увеличението на продължителността на деня и слънчевото греене водят до чувствително повишение на температурите, а мъглите са рядко явление. Средно в равнините 3-4 дни вали сняг.

Седмична прогноза за времето за 1-7 март

В понеделник, 1 март над цялата страна ще бъде облачно с превалявания от дъжд. Минималните температури ще са между -6 и 2 градуса, а ма...

Март е месец, характерен с големи аномалии и с резки промени на времето. В някои години нахлуванията на арктичен въздух са толкова интензивни, че температурите са типично зимни, със снеговалежи. Друг път времето е типично пролетно, а при нахлувания на тропичен въздух температурите стават почти летни - около и над 30 градуса.

Според астрономическа справка в началото на март слънцето изгрява в 7 часа и 2 минути, и залязва в 18 часа и 16 минути.

Продължителността на деня е 11 часа и 14 минути. В края на месеца слънцето изгрява в 7 часа и 11 минути, и залязва в 19 часа и 52 минути. Продължителността на деня е 12 часа и 41 минути.

Фазите на луната през март са: на 6 март е последна четвърт, на 13 - новолуние, на 21 - първа четвърт, а на 27 март е пълнолуние.

Началото на астрономическата пролет е на 20 март в 11 часа и 37 минути.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Обвинените за контрабанда Димитрови са имали влияние на високо ниво в държавата, твърди ДАНС

Времето утре - 17 април 2024 г.

Четвърти в НАТО сме по дами в армията

"Да, България" избира между девет имена кандидатите си за Европейския парламент

239 тона въглеродни емисии е спестила Kaufland България през 2023 г. от използването на палети за многократна употреба

"Правосъдие за всеки" организира протест срещу спряната съдебна реформа

Център за интеграция на ромите организира конкурс по проект финансиран от ЕС

Въпрос за 11 млн. долара: Държавата не знае чия е суперскъпата яхта с български флаг в Дубай (ВИДЕО)

"Засяга се правната сигурност": Прокуратурата с позиция срещу промените в Конституцията

Прокуратурата е поставена под пълен контрол: Магистрати недоволни от реформите в Конституцията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com