Микробиолог от БАН: Може да се противодейства на COVID-19 само с ваксини

3270
Микробиолог от БАН: Може да се противодейства на COVID-19 само с ваксини
Снимка: iStock

Може да се противодейства на COVID-19 само с ваксини. Само така ще се постигне стаден имунитет. Така ще се върне нормалният начин на живот. В същото време все по-често отпадат лекарства, за които се е смятало, че имат ефект срещу новия коронавирус. Засега се смята, че ваксината изцяло ще защитава от заразяване. Тя вероятно ще дава дълготрайна защита, може и за цялживот. Това каза пред btv проф. Пенка Петрова - директор на Института по микробиология към БАН, участващ в разработването на българската ваксина срещу коронавируса.

"Преболедуването има много неизвестни. Не е ясно как ще се развие заболяването. Имунният отговор при някои пациенти довежда до много лоши последици", коментира професорът.

На въпрос дали ваксината ще ни защитава от тежко боледуване или въобще от заразяване, Петрова казва, че ваксината ще ни защитава изцяло. "Принципът на действие на ваксината е организмът да се срещне с вирусните антигени, да се обучи имунната система да ги разпознава веднага и да ги унищожава", коментира тя.

Д-р Симидчиев: 10 000 пъти по-малко вероятно е да умреш, ако си ваксиниран срещу COVID-19

Безопасни ли са ваксините?

"За мен е учудващо това отношение на хората. Ваксините са изкоренили някои заболявания като едрата шарка. Имаме голям опит в изработването на ваксини и се учудвам защо населението е скептично", коментира проф. Петрова.

Фон дер Лайен: Първата Covid ваксинация в Европа е възможна през декември

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви във вторник, че ЕС вече е осигурил около два милиарда дози ваксини сре...

И добави, че това не е съвсем нова ваксина, защото компаниите имат предишен опит с други коронавируси.

Ваксините пък ще преминат през всички нужни етапи на одобрение от регулаторните органи и това ще гарантира тяхната безопасност. По думите й ваксината няма противопоказания, тъй като клиничните тествания от трета фаза трябва да са проведени и при рискови групи – бременни, малки деца, възрастни хора и хора с различни хронични заболявания.

"Няма такива индикации засега и вероятно всички ще могат да се ваксинират", допълва Петрова.

План за ваксиниране

Тя уточни, че първите, които ще получат ценния медикамент вероятно ще бъдат хората на първа линия – лекари, учители и хората в рисковите групи и тези с хронични заболявания.

Русия започнала ваксинация срещу COVID-19 още от миналата седмица

Болница, южно от Москва, съобщи, че е започнала имунизация срещу коронавирус още миналата седмица с ваксината "Спутник V", пише 24 часа...

Според професора няма нужда малките деца да се ваксинират. 

Относно ваксинационния план, който страната ни трябва да изготви, Петрова коментира, че той трябва да се разработи предварително. "Особено за ваксини, които имат нужда от специално съхранение, подготовката трябва да е навреме. Трябва да се купи техника за съхранение, да се направи план за ваксиниране. Сигурно в София в началото хората ще бъдат ваксинирани на едно или две места, но вероятно в някакъв момент ще има организация и в цялата страна“, предположи Петрова.

Надявам се планът за ваксиниране да бъде готов преди да бъде внесена ваксината

Българската ваксина, която се разработва, е протеинова - коктейл от антигени, който да бъде разпознаван от имунната система на организма и успешно да я обучава. Прототипът ще бъде готов до Нова година, както обещахме, след това започваме опити върху животни и хора.

Не 80%, а едва 17% карат COVID-19 безсимптомно

Ръководителят на проекта за българска ваксина срещу COVID-19 е много скептичен за мерките, предупреди за ваксините

Масовият скрининг (тестване) не носи голяма информация, освен че голяма група хора е позитивна. Кризата не се управлява, за съжаление &...

Предполагаемите 80% безсимптомни пациенти бяха отречени. Проучване, което излезе в списание "Нейчър", показва, че само 17% от заразените карат безсимптомно коронавируса, обяви още проф. Пенка Петрова.

Това означава, че всеки има поне някакво неразположение и моят призив към хората е да се самоизолират веднага щом почувстват такова, заяви тя. Това е начинът след затварянето сега магазини и заведения те да отворят за празниците - хората да се самообучат кога да се изолират и да се пазим.

Според нея те вече били обучени как да действат, за да не поставят в риск близките си.

Обезпокоително е, че имаме увеличение на смъртните случаи. Починахме си през лятото, но сега достигнахме един пик. Надявам се след мерките да има успокояване на ситуацията, коментира проф. Петрова и подчерта, че решението за издаване на безплатни електронни направления за PCR тестове е закъсняло.

Все още нон-стоп обясняваме на хората, че коронавирусът съществува

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com