Мирно приключи многохилядният протест в София

7880
Мирно приключи многохилядният протест в София
Снимка: БГНЕС

Мирно приключи многохилядният протест в столицата, предаде БГНЕС.

Протестът започна в ранния следобед, веднага след показната акция на Специализирана прокуратура в президенството. Привече речта на държавния глава пред протестиращите изрази настроенията на хора от различни полюси на политическия спектър. Гражданите, сред които имаше представители и на левицата, и на десницата се преместиха пред сградата на Министерски съвет, след което поеха на шествие по улиците и булевардите в централната част на София. Те скандират "Оставка" и възгласи срещу управлението на мафията. Много от участниците са млади хора, но има и много на средна възраст. Повечето развяват българското знаме, няма партийни знамена и почти не се виждат плакати. Заради показните акции на прокуратурата и поведението на гардовете от НСО на Росенец, протестиращите настояха за оставките на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

Шествието премина пред сградата на Съдебната палата, след което се върна отново пред парламента. Гражданите достигнаха до сградата на НС, която беше обградена от плътен кордон от полицаи. След това хората се отправиха към Университета и достигнаха до Орлов мост.

Шествието е мирно, има засилено присъствие на жандармерия и полиция, но няма сблъсъци.

Протестът приключи малко след 21.30 часа. Той продължи около три часа. Хората се разотиват спокойно. Движението по основните булеварди в столицата вече е пуснато.

По-рано днес прокуратурата влезе в Президентството. Двама близки сътрудници на държавния глава бяха арестувани за 24 часа. Това са секретарят по правните въпроси Пламен Узунов и съветникът по сигурността Илия Милушев. Заедно с тях е задържан и бизнесменът Пламен Бобоков. Бобоков и Узунов са обвинени за търговия с влияние.

От Габрово главният прокурор Иван Гешев обясни, че става въпрос за две досъдебни производства - едното е по производство, водено от Военно-окръжна прокуратура, а другото производство се наблюдава от прокурори от спецпрокуратурата и се касае за престъпно сдружение за търговия с влияние (бел. ред. – производството, свързано със секретаря на президента по правни въпроси Пламен Узунов).

По едно от делата на Военно-окръжна прокуратура съветник на президента представя доброволно материали с гриф „секретно”. Твърди се, че си ги е намерил в касата, на третия път предоставя материали, които са изнесени, подчерта Гешев.

Хиляди протестиращи блокираха центъра на София (СНИМКИ)

Хиляди граждани са блокирали пространството пред Народното събрание и се отправят към Орлов мост. В центъра на София продължават да пр...

След 18.00 часа президентът Румен Радев излезе пред гражданите. „Благодаря на всички, които са днес тук, виждам хора от всички политически групи, млади и стари, всякакви хора. Българската мафия постигна невъзможното – обедини почтените хора срещу себе си. От всички вас зависи да изгоним мафията от изпълнителната власт", обърна се Радев към присъстващите на протеста.

„Искам да ви припомня думите на съдия Джовани Фалконе, които бяха мое верую през дългите, тежки години на моята предишна професия: „Страхливият умира всеки ден, смелият – само веднъж. Не на страха! Ще си върнем България! Мутри – вън!", каза още президентът. След това той мина със съпругата си по "Витошка" без охрана и определено впечатли.

Вижте още:

Радев: Да изхвърлим мафията от изпълнителната власт и прокуратурата (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com