Митрополит Киприан: Няма опасност от схизма за БПЦ, защото тя не е нарушила канона

4869
Митрополит Киприан: Няма опасност от схизма за БПЦ, защото тя не е нарушила канона
Снимка: БГНЕС

Всякакви спекулации за налагане на схизма на БПЦ-БП не отговарят на действителността, защото комисията на Св.Синод на БПЦ-БП по т.н. Македонски въпрос не е извършила противоканонични действия, от които да произтича такова наказание. Българските Синодални митрополити имат право на свои лични мнения и становища, но по въпросите, свързани с диалога за установяването на каноническия статут на МПЦ и свързаните с това решения на комисията и Св.Синод на БПЦ-БП, изявления има право да дава само и единствено Председателят на синодалната комисия, който е и говорител на Св.Синод на БПЦ-БП, съгласно решения на св. Синод на БПЦ-БП от м. ноември и декември 2017.

Това се казва в специално изявление на Старозагорския митрополит Киприан, който е и председателят на синодалната комисия за уреждане на статута на МПЦ-Охридска архиепископия, предаде БГНЕС.

Публикуваме пълния текст на становището:

"Като председател на Синодалната архиерейска комисия за преговори с Македонската православна Църква и останалите Поместни православни църкви за установяването на канонически статут на МПЦ искам да Ви уведомя за следното:

Св. Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия в пълен състав определи комисия от синодални митрополити в състав: Старозагорски митрополит митрополит Киприан-Председател и членове: Ловчански митрополит Гавриил, Пловдивски митрополит Николай, Западно и средноевропейски митрополит Антоний, Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопски митрополит Серафим и Врачански митрополит Григорий , в заседанието си на 27.11.2017 г. и от тогава комисията не е променяна и не е отменяна, а продължава своята дейност.

Създадената комисия има за цел установяването на каноническия статут на МПЦ и БПЦ – БП със съзнание за своя свещен дълг поема ангажимента да окаже пълно съдействие, като ходатайства и се застъпва пред Поместните православни църкви, предприемайки всичко необходимо за това.

Във връзка със своето решение от 27.11.2017 г., Св.Синод на БПЦ-БП досега не е извършил никакви действия противоречащи на каноните на св. Православие, поради което са неуместни всякакви изказвания, че БПЦ-БП извършва такива, както и че от това произтичат канонически последствия. Едната от задачите на Синодалната комисия е именно тази – да провежда диалог и консултации с Поместните православни църкви търсейки начини и съгласие да се постигне желания резултат без да се нарушават каноните на св.Православие.

Категорично искам да заявя, че всякакви спекулации за налагане на схизма на БПЦ-БП, не отговарят на действителността, защото комисията на Св.Синод на БПЦ-БП по т.н. Македонски въпрос не е извършила противоканонични действия, от които да произтича такова наказание.

Св.Синод на БПЦ-БП с ясно съзнание и отговорност пред Бога и православното изпълнение и пред своята съвест, е спазвал каноничните норми и правила във взаимоотношения с другите поместни Православни църкви, съхранявайки Единна Христовата Църква, в която винаги да цари братообичност, а не раздори и крамоли. Така ще бъде и в процеса на преговорите с другите поместни православни църкви, относно статута на МПЦ.

Българските Синодални митрополити имат право на свои лични мнения и становища, но по въпросите свързани с диалога за установяването на каноническия статут на МПЦ и свързаните с това решения на комисията и Св.Синод на БПЦ-БП, изявления има право да дава само и единствено Председателят на синодалната комисия, който е и говорител на Св.Синод на БПЦ-БП, съгласно решения на св. Синод на БПЦ-БП от м. ноември и декември 2017.

Накрая искам да призова всички обични в Господа братя и сестри да имаме мир в Христа Спасителя, да имаме вяра и упование в Него, да имаме добро отношение към всички, които имат и друго мнение, да намерим вътрешното спокойствие на миротворство и братолюбие, защото Христос ни изпраща изпитания, които можем да понесем, но да изпита търпението ни, за един толкова важен въпрос, който касае Православното ни наследство, за да не бъдем упреквани в национално предателство, или бездейственост от заинтересовани страни", се казва в становището на старозагорския митрополит Киприан.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com