Мярка: Безплатен буферен паркинг за всеки, който използва градския транспорт утре в София

3898
Мярка: Безплатен буферен паркинг за всеки, който използва градския транспорт утре в София
Снимка: БГНЕС

Отчитайки стойностите на фини прахови частици през днешния ден и прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология за жълт код за мъгла през утрешния ден – 10 декември, Столичната община въвежда безплатни буферни паркинги за всеки, който остави колата си и използва градския транспорт. Това съобщиха от пресценътра на Столична община. 

Продължава извършването на извънредни проверки на източници на замърсяване, допълниха оттам. 

"Призоваваме гражданите, които имат възможност, да не използват личните си автомобили, а тези, които се отопляват на твърдо гориво - да преминат на алтернативно отопление.

Столичната община продължава да следи актуалната обстановка и има готовност при регистрирани над 200 мгк/куб.м среднодневни превишения да въведе „зелен билет“.

Отново проблем с мръсен въздух над допустимото, но Столична община не пуска зелен билет

Въздухът в няколко града на страната е бил в пъти по-мръсен от допустимото последните часове. Това сочат данните за София, Пловдив, Вра...

На сайта https://air.sofia.bg всички граждани могат да следят в реално време измерваните стойностите на фини прахови частици, прогнозите за следващите дни, както и допълнителните мерките, които Столична община въвежда, в дните с по-високи нива на замърсяване.

От началото на декември работи и специално мобилно приложение, което известява за предприетите мерки при повишена концентрация на ФПЧ. SofiAir може да се свали и използва на телефони с Android и iOS операционни системи.

ГЕРБ ще внесе закон с текстове, които санкционират хората, които горят отпадъци, съобщи днес столичният кмет Йорданка Фандъкова, предаде БГНЕС. "В последните дни има значителни превишения, а най-големите бяха вчера вечерта. Ясно е, че не трафикът е виновен за тях, а отоплението с твърдо битово гориво и горенето на отпадъците. Знаете, че по отношение на отоплението с твърдо битово гориво, мерките които предприемаме и апелираме към хората, които се отопляват с дърва и въглища да се включат в проектите на Столична община за осигуряване на безплатна подмяна на отоплението с по-екологично. В същото време горенето на отпадъци е също голям проблем в някои райони като "Красна поляна". Това е голям бич за хората там, затова поисках и в последните месеци се работеше в Народното събрание да приемат инкриминирането на горенето на отпадъци, защото само за последната седмица са направени над 60 проверки за горене на отпадъци на открито, съставени са над 20 акта, но сами по себе си те не вършат никаква работа. Заедно с инициативния комитет в "Красна поляна" поискахме тази промяна и утре група народни представители от ГЕРБ ще внесат искането ми за промяна на закона, за да може да има по-сериозни, по-строги санкции, така че да не може да се горят отпадъци и това да стане престъпление", коментира тя.

А защо мръсният въздух застрашава здравето ни ПРОЧЕТЕТЕ ТУК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com