МОН ще сезира прокуратурата за съборена сграда в Равда

3511
МОН ще сезира прокуратурата за съборена сграда в Равда

В първия работен ден от следващата седмица „Ученически отдих и спорт“ ЕАД (УОС) – търговско дружество към Министерството на образованието и науката, ще сезира Районната прокуратура в Несебър за самоуправство на територията на бившия ученически лагер в с. Равда. Това се казва в позиция на МОН.

Около 9 часа днес на територията на почивна база „Равда - Стара Загора” в с. Равда е нахлул багер, който е разрушил монолитна двуетажна сграда с площ от 306 кв.м. Става дума за бившия спален блок №4. На място веднага е пристигнал представляващият УОС за района на Бургас Емануил Райчев – ръководител на звено „Експлоатация на почивни бази” – Бургас. Той е повикал полиция.

Пред органите на реда лицата, разрушаващи държавната собственост, са легитимирали действията си със заповед на кмета на община Несебър за събаряне на постройката, издадена на 27 април 2017 г. Такава заповед обаче не е връчвана на УОС. Вместо това е предприето предварителното й изпълнение. По този начин на дружеството е отнета възможността да я обжалва в законово установения срок.

От няколко години ученическият лагер в с. Равда не се използва по предназначение заради съдебни дела във връзка с реституционни претенции за собствеността на земята. До момента съдът е отказвал реституция заради наличието на постройки и инфраструктура върху имота, предаде БГНЕС.

Съборената сграда „Спален блок №4” е предмет на съдебни спорове по няколко дела, като по едно от тях на 25 април 2017 г. е назначена съдебно-техническа експертиза със задача на вещото лице – конструктор, да оцени и определи състоянието на сградата. Само пет дни по-късно обаче тя е разрушена изцяло. УОС ЕАД ще настоява пред прокуратурата да разследва обстоятелствата по разрушаването на спален блок №4 и при наличие на престъпление да потърси отговорност на виновните лица, както и да присъди обезщетение на дружеството.

Държавното дружество ще заведе дела и срещу заповедта за разрушаване на сградата, срещу допуснатото предварително изпълнение на тази заповед, както и за възстановяване на предишното състояние на сградата. Отделно срещу общината ще бъде образувано дело за нанесени имуществени вреди на УОС ЕАД.

Продължава делото за срутилата се сграда на ул. "Алабин"

За днес, 12 април, е насрочено делото за срутената сграда на ул. „Алабин” след като на предишното дело не остана време да...

Със заповед на кмета на Несебър Николай Димитров тази сутрин багери нахлуха в почивна база Равда – Стара Загора, която е собственост на "Ученически отдих и спорт" ЕАД - търговско дружество, едноличен собственик на капитала на което е държавата, представлявана от министъра на образованието. Както и към останалите имоти на посоченото дружество на територията на с. Равда, община Несебър, към почивна база "Равда - Стара Загора" още от 2011 г. има претенции от страна на трети лица, претендиращи собственост върху части от терените, включени в базата, въз основа на извършена реституция.

От 6 години почивната база фактически не работи заради множество дела на база реституционни претенции за собствеността на земята. Въпросната сграда е разположена върху парцел от около 3 дка, на първа линия, плажът е на 20 м. под сградата. От днес върху скъпия терен вече няма сграда, което отприщва частни апетити за терена.

"Най-скандалното е, че заповедта на кмета е издадена в четвъртък 27 април, след това в петък, 28 април, е работен ден, но ние не сме уведомени, въпреки, че зданието се стопанисва от нас, и се използват почивните дни 29, 30 април и 1 май, когато институциите не работят и не може да се направи нищо. Винаги досега така се е процедирало – изпращат се багери в почините дни и се разчистват терените“, заяви Емануил Райчев, регионален директор на "Ученически отдих и спорт" към МОН. Според него миналата седмица е имало съдебно заседание, на което е решено да се подготви експертиза от конструктор за състоянието на сградата.

Към момента има констативен протокол от общинска комисия, която има предписание, че сградата трябва да бъде съборена, защото представлява опасност за преминаващите хора. Според Райчев това не е точно така, защото там няма преминаващи хора, а парцелът е ограден.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com