Мощни бури нахлуват на Балканите, дъжд, студ и градушки очакват България

5897
Мощни бури нахлуват на Балканите, дъжд, студ и градушки очакват България
Снимка: Thinkstockphotos

Силни бури, които причиниха смъртта на двама души в Австрия вчера, нахлуват в България със страшна сила от запад довечера, предупреждават синоптиците.

През страната тази нощ ще премине студен атмосферен фронт. Очакват се валежи и гръмотевични бури, най-вече в западната част на страната, където ще има рязко захлаждане. Валежите се очаква да продължат през следващите 48 часа, след което предстои постепенно затопляне.

Проливни дъждове, придружени с градушка, силни ветрове и гръмотевици вече обхванаха част от Балканите на запад от нас.

Македонските синоптици предупредиха за рязко спадане на температурите през следващите 24 часа. На места се очакват и валежи по 25 л/кв. м. През утрешния ден термометрите ще показват с около 10 градуса по-малко.

В Хърватия от лошото време най-сериозно пострада Истрия. Там бурята отнесе електрически стълбове, изкорени дървета, а контейнерите за отпадъци летяха по улиците, съобщават местните медии. От общините в Дайли, Новиград и Пореча поискаха помощ от централната власт.

От Републиканския Хидрометеорологичен институт в Сърбия предупреждават за силен вятър, гърмотевици и градушка в отделни части на страната през следващото денонощие.

Вчера буря погуби двама и рани 120 по време на фестивал в Австрия. Силният вятър отнесе гигантски тент на фестивал на музиката и бирата в община Санкт Йохан ам Валде. В момента на произшествието във фестивалния тент е имало 700 души. Жертвите са загинали от удари в подпора на шатрата и в мебели, предаде Стандарт нюз.

Максимални температури до 37° в събота

Днес ще бъде слънчево. Ще духа слаб, в източните райони – до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще бъдат предим...

Силна буря връхлетя вчера и съседна Чехия, прекъснати бяха далекопроводи, изкоренени бяха хиляди дървета, но за щастие там няма жертви. Хиляди семейства останаха без ток, спряно бе железопътното движение край град Ческе Будейовице заради паднали дървета върху линията. Това е най-големият град в южната част на страната, фактически бе спряна железопътната връзка с град Пилзен в Западна Чехия и с австрийския град Линц, който се намира на 100 км в южна посока.

През следващото денонощие през България ще преминава студен атмосферен фронт. Вятърът постепенно ще се ориентира от северозапад, ще е умерен, временно силен и с него ще нахлува хладен въздух. През нощта от запад ще започне увеличение на облачността, което утре през деня ще обхване цялата страна. На много места ще превали и прегърми, по-интензивни ще са явленията в западните райони. Дневните температури ще се понижат и максималните ще са предимно между 25° и 30°, на места в Западна България по-ниски, в София – около 21°. Това съобщи дежурният синоптик Мартина Цветанова от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.

Над Черноморието ще е предимно облачно, след обяд с превалявания. Ще духа слаб северозападен вятър, който привечер ще се усили и с него ще започне захлаждане. Максималните температури ще са 26-28°. Температурата на морската вода е 25°-26°. Вълнението на морето ще бъде около 2 бала.

Над планините ще бъде предимно облачно, на много места ще превали и прегърми. Вятърът постепенно ще се ориентира от северозапад, ще е умерен до силен и с него ще нахлува хладен въздух. Дневните температури ще се понижат, максималната на височина 1200 метра ще бъде около 15°, на 2000 метра – около 10°, предаде Фокус.

Във вторник все още на места ще има превалявания, главно в Североизточна България и в Родопите с гръмотевици, ще бъде ветровито и сравнително хладно. В сряда вече ще е без валежи, с променлива облачност. Вятърът ще отслабва, ще започне повишение на температурите. В четвъртък ще се установи слънчево време, дневните температури ще достигнат 25-30 градуса.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 17 април 2024 г.

Искат почти двойно поскъпване на таксата за личните карти

Адвокатът на Живко Коцев: Ще докажем, че е невинен (ВИДЕО)

Д-р Николай Василев: Нужна е промяна в структурата на обществото (ВИДЕО)

50% по-изгоден пазар за Великден до 21 април

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com