Московски: Превозните средства за обществен превоз да са с колани и камери

2402
Московски: Превозните средства за обществен превоз да са с колани и камери
Снимка: БГНЕС

Всички превозни средства, които изпълняват обществен превоз ще бъдат задължени чрез наредби да бъдат оборудвани с видеорегистратори – камери, които заснеман в реално време периметъра извън превозното средство, тоест цялата пътна обстановка. Това каза министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски след срещата в Министерски съвет, свикана спешно от премиера Борисов по повод зачестилите катастрофи в отсечката Ловеч-Ябланица.

По думите му, тези съоръжения биха били от полза за служителите от МВР в случай на инциденти. Това ке са своеобразни „черни кутии“, допълни той.

Всеки ден в ПТП загиват над 3,4 хиляди души

Над 3,4 хиляди души в света загиват ежедневно при пътно-транспортни произшествия (ПТП) и властите в различни страни трябва да работят з...

На второ място, като техническа препоръка, без значение от годините на превозното средство е всички седалки да бъдат оборудвани с колани, каза още Московски.

„На трето място – няма да слагаме ограничения на годините на превозните средства, но ще приложим изискване за евростандарт за технически характеристики с най-съвременни системи за безопасност“.

„Категорично ще бъдем безкомпромисни към водачи и събития, които могат да доведат до тежки произшествия“, подчерта министър Московски. В допълнение той заяви, че ще се направи и преглед и на системата за подготовка на шофьори. В този смисъл Московски каза, че „ще бъде въведен механизъм, чрез който системите на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ да бъдат информирани за промяна в здравословното състояние на водачите“.

„Това ще е посоката. Колкото и да се създава дискомфорт на превозвачите, считаме, че човешкият живот трябва да бъде максимално гарантиран и обезопасен“, посочи още министър Московски, цитиран от „Фокус“.

Жертвите на катастрофата в Ловешко се увеличават, Борисов праща още медици*

По разпореждане на премиера на Бойко Борисов към мястото на тежката катастрофа край с. Микре, Ловешка област, са изпратени 4 реанимобил...

Той уточни, че Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ ще зачести проверките а всички пунктове за технически прегледи.

„В скоро време, може би седмици, ще везе и предложение за законопроект за създаване на регистрационен режим на автосервизите и автоморгите, с което отново ще имаме правомощия да контролираме тяхната дейност. Всичко това е от гледна точка на гарантиране на безопасност и на едно нормално технически качество на превозните средства. Ако считаме, че към момента все още има празноти за контрола на път, при всички положения, след въвеждането и на ТОЛ-системата това ще бъде покрито“, каза още транспортният министър. Московски уточни, че в близките месеци превозните средства ще бъдат задължени да се оборудват с видеорегистратори и колани.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com