МОСВ е премахнало забрана за застрояване на Камчийски пясъци чрез скандална подмяна

3598
МОСВ е премахнало забрана за застрояване на Камчийски пясъци чрез скандална подмяна
Снимка: За да остане природа в България/Facebook

В Държавен вестник е обнародвана заповедта за обявяване на защитена зона “Камчия”, в която няма изрична забрана за застрояване на имотите от най-големия комплекс дюни - Камчийски пясъци.

Голяма част от тях са заменени по времето на правителството на Сергей Станишев в рамките на скандалните заменки в стил “кон за кокошка”. Начинът, по който тази забрана е отпаднала, е изключително скандален. Това става чрез незаконна и тайна подмяна на файл, представен на обществено обсъждане, разкриха от неправителствената организация "Зелени закони"

От организацията дават и хронологията на подмяната:

На 25 септември 2020 г. Министерството на околната среда и водите публикува на интернет страницата си за обсъждане проект за тази заповед, заедно със заповедите на общо 50 защитени зони. Файлът на този проект е създаден през декември 2014 г. и съдържа забрана за строителство, а също и за разораване, превръщане в трайни насаждения, извеждане на сечи в конкретни имоти с посочен номер от кадастъра. Тези имоти са всъщност дюни, които в противоречие с Конституцията са обявени първо за земеделска земя, а после са урбанизирани и прехвърлени на частни лица.

МОСВ публикува проектозаповедта и дава срок от един месец за обществено обсъждане. Докато трае обсъждането обаче файлът, качен на сайта на министерството, е подменен с друг, създаден на дата 24.09.2020 г. В този нов вариант на проекта изричната забрана за застрояване на имотите от землищата на Ново Оряхово и Шкорпиловци липсва. Такава липсва и в обнародваната тази седмица в държавен вестник заповед.

Ако бъде запитано защо е отпаднала забраната, Министерството вероятно ще посочи, че никой не е възразил срещу това в срока на общественото обсъждане и че всички заинтересовани лица са имали цял месец на разположение да го направят. Експертите обаче не са подозирали, че се готви отпадане на забраната, тъй като те са свалили и са се водили от варианта, публикуван първоначално.

Не е съвсем ясно кога се е случила подмяната на единия вариант с другия. Инструментът web.archive.org помага да се възстанови версията на сайта на Министерството от 28 септември 2020 г.

И там се вижда, че е качен първият вариант със забрана за строителство. Този вариант присъства и в публикации в медиите по темата от 26 септември 2020 г. - под текста са всички файлове на проектозаповеди. Двама експерти, с които от "Зелени закони" са разговаряли, са свалили на компютрите си два различни варианта на проекта. Единият е свалил първоначалния на 11 октомври, а другият - подменения, на 19 октомври 2020 г. Това означава, че подмяната би трябвало да се е случила в този период - 11-19 октомври 2020. Срокът на общественото обсъждане е бил до 25 октомври, което означава, че реално е имало само няколко дни, в които актуалният вариант на заповедта е бил онлайн, но логично, никой от заинтересованите не е забелязал, че файлът е нов, след като имената на двата файла са сходни (Pr_zap_BG0000116_Kamchiya и Pr_zap_ZZ_BG0000116_Kamchia).

От “Зелени закони” настояват министърът на околната среда и водите Емил Димитров да отмени обнародваната заповед и да издаде друга, като върне изричната забрана за застрояване на конкретните имоти.

Министърът на околната среда и водите е разпоредил извършване на вътрешна проверка. В случай, че се установят пропуски при провеждането на процедурата, ще бъде възобновено производството по издаване на заповедта за обявяване на защитена зона „Камчия“, съобщиха от МОСВ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 17 април 2024 г.

Искат почти двойно поскъпване на таксата за личните карти

Адвокатът на Живко Коцев: Ще докажем, че е невинен (ВИДЕО)

Д-р Николай Василев: Нужна е промяна в структурата на обществото (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com