X
 
 

МРРБ: България ще получи с 8% повече европейски средства за развитие

2430 0
МРРБ: България ще получи с 8% повече европейски средства за развитие
Снимка: Havas
"България ще получи с 8% повече европейки средства за развитие на регионите и подобряване качеството на живот на хората в програмния период след 2020 г." Това обяви във Варна заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова. Тя участва в откриването на обновената сграда на СУ „Пейо Кр. Яворов“ в ж. к. „Владислав Варненчик“ и модернизираната ул. „Цар Симеон І“, финансирани със средства от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., съобщиха от ведомството.

В момента текат първите преговори между отделните министерства и ведомствата, за да може ресурсът да се разпредели най-оптимално спрямо нуждите на страната и да се фокусира върху избора на инвестиции с най-голям ефект, уточни Николова. Тя добави, че целта е да се постигне по-голяма синергия между отделните програми и интегрирано финансиране за цялостна модернизация на регионите и населените места, а не както до сега – само за училище, социален дом, отделен площад.

Аврамова: Трябва да спрем обезлюдяването на малките населени места

За нас като Министерство на регионалното развитие и благоустройството е важно да подкрепяме всички региони в страната, за да спрем обез...

Заместник-министър Николова информира, че ще бъдат продължени европейските инвестиции за обновяване и модернизиране на учебните заведения в страната, като фокусът ще бъде насочен върху обзавеждането и преоборудването им с най-съвременни инструменти и технологии.

Заместник-регионалният министър информира, че във Варна по оперативната програма се инвестират 112 млн. лв. в 12 проекта за модернизация на образователни институции, градската среда и др. 37 млн. лв. се влагат в надграждането и подобряването на градския транспорт. Общо 10 образователни институции ще бъдат модернизирани по проекти на стойност близо 16 млн. лв. От тях ще бъдат облагодетелствани общо над 13 700 деца, каза още зам.-министър Николова. С над 34,4 млн. лв. ще бъде подобрена градската среда. Други над 1,7 млн. лв. ще бъдат вложени в центрове за спешна медицинска помощ и многопрофилната болница за активно лечение по проект на Министерството на здравеопазването. Близо 1,4 млн. лв. е подкрепата за два обекта на социалната инфраструктура в процеса на деинституционализация на деца и възрастни с капацитет 30 души.

Зам.-министър Николова и кметът на община Варна Иван Портних прерязаха заедно лентата на ремонтирането Средно училище „П. Кр. Яворов“ . То е едно от деветте училища и детски градини, обхванати от общинския проект „Модернизация на образователната инфраструктура на територията на град Варна“, в резултат от който в подобрена среда ще се обучават близо 750 деца. В училището са изпълнени мерки за енергийна ефективност, изградена е рампа за достъп на хора с увреждания, подменена е част от сградната инсталация. Предвидено е благоустрояване на дворното пространство чрез полагане на настилки за детска площадка и спортни игрища и монтиране на оборудване на баскетболното и волейболното игрище.

Открита бе и реновираната улица "Цар Симеон І“, етап от проекта "Естетизация и модернизация на градската среда във Варна“. По нея са подменени настилките и съществуващите тротоари с нови, а тези в зоната на кръстовищата и пешеходните пътеки са с рампи за достъпност и са поставени ивици от тактилни плочи. Изградена е нова велоалея. Подменена е осветителната инсталация по трасето и са монтирани нови стълбове за осветяване на уличната част. Частично е реконструирана и ремонтирана съществуващата ВиК инфраструктура.

МРРБ е инвестирало над 75 млн. лв. във ВиК мрежите за 4 години

Министерството на регионалното развитие и благоустройството е инвестирало над 75 млн. лв. във ВиК инфраструктура през последните 4 годи...

„Варна видимо разцъфва с инвестициите от ОПРР, която инвестира в подобряване качеството на живот на хората“, коментира още Николова. Тя посочи и че градът ще има изцяло обновен квартал – „Владиславово“, който изглежда по нов начин със спортните обекти, места за отдих, мултифункционална спортна зала, която се строи, пътища, алеи.

В момента над 382 млн. лв. по 41 проекта се инвестират от Оперативна програма „Региони в растеж“ за облагородяване на обществени пространства в 39-те най-големи градове в страната. През предходния период в обновяване на градска среда са вложени близо 476 млн. лв., като са приключили 77 проекта. За двата програмни периода инвестициите в подобряване на средата на живот в градовете са общо над 850 млн. лв. Общо над 1 млрд. лв. ще бъде вложеният ресурс от ОПРР в модернизиране на образователната инфраструктура в страната от 2007 до 2020 г., стана ясно още от думите на Николова.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Ако спрете да крадете и за братушките... 6 Ако спрете да крадете и за братушките... преди 7 месеца Профил на трол?
  председателя на Камарата на архитектите Борислав Игнатов предлага проект за превръщането на Паметника на съветската армия в Монумент “България над всичко” да напомня на нашите политици този основен принцип на държавността(ivo.bg/wp-content/uploads/2019/06/pametnik_mocha.jpg )Гербът на България е двустранен да се вижда и от Университета и от парка. Вътре в него има камбана, която ще бие на всеки виж още ›› кръгъл час в светлата половина на денонощието като възрожденските часовникови кули. Монтажа е за 1 ден работа и ще струва на общинския бюджет и данъкоплатците 0 лв с дарения от граждани и фирми и безплатен труд на доброволци и хората да се чувстват свободни и горди със себе си и страната си - Споделяйте, за да се знае!!!!
 • Анонимен 6.1 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  БРАВО на БЪЛГАРИНА-ДЕМОКРАТ архитект Борислав Игнатов! ДОЛУ МОЧА!България- на българите!
  : 0 !
 • Анонимен 5 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Много намазана тази кокона на снимката, та тя лъщи като омазан пехливанин !
 •  Мафията си има държава ! 4 Мафията си има държава ! преди 7 месеца Профил на трол?
  Белгийският министър председател Шарл Мишел днес също като австрийският канцлер е представил идеята да бъдат спрени парите от Еврофондовете за страни като България . Белгийският премиер : Спрете парите от ЕС за България, храним мафията на Борисов !
 • В колонията 4.1 В колонията преди 7 месеца Профил на трол?
  Пенка : Държавата си има Кръстник и това е СИК Мафиота !
  : 0 !
 • Анонимен 3 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Ще има повече пари за присвояване! 50-60% от тези средства се крадат от партийните консултанти и партийните фирми! Всичко което се прави е с изключително ниско качество! елате в Пловдив, да видите ефекта от европейския проект за въвеждане на електронно таксуване в Градския транспорт! Проектът е разплатен през декември 2015г. До сега нищо не работи! И никога не е работило. Това са 20 милиона лева. виж още ›› Отделно - "Умните светофари", които увеличиха задръстванията три пъти!
 • Македонецъ 2 Македонецъ преди 7 месеца Профил на трол?
  Плюс 8% пари за АБИТУРЕНСКИ БАЛОВЕ. тая от снимката е доволна със сигурност. Те там от Блудницата не знаят на кой и за какво ги дават парите ли ? Знаят И ЗА ТОВА ГИ ДАВАТ. Просто есейската система е ЕСТЕСТВЕН РАЗВЪДНИК ЗА имамници , мошенници и спекуалнти съобразена с местните особенности.
 • Сиганин 1 Сиганин преди 7 месеца Профил на трол?
  Сичкото гробар се фърлило да лъже и да маже бетер сиганин
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Пу за 90% кур, а за мафията язовир са европейските пари!Бойко 30години строи магистрали и всяка година ги ремонтира наново, главно парите заминават за асфалти спортни зали!А народа с 100евро пенсия и 200 евро заплати ! Трябва да има гражданска война , за да няма и за тях и за нас!Най много ги е страх от война да видим тогава кой ще спасява БГ мафията !
  : 0 !
Последно в Актуално