МРРБ: В хидроенергетиката на България е заложена мина, която ще взриви цените (СНИМКИ)

4268
МРРБ: В хидроенергетиката на България е заложена мина, която ще взриви цените (СНИМКИ)
Снимка: МРРБ

Липсата на критерии за изграждането и работата на хидроенергийните съоръжения бе оставена в ръцете на бизнеса. Държавата за пореден път се ангажира с отговорността за създаване на стандарти за функциониране на сектора и призна за правно-административни неуредици, които водят към блокиране на хидроенергетиката в България. Проблемът събра на една маса представители на хидроенергийния бранш, регионалния министър Виолета Комитова, заместник-министър Иван Шишков, арх. Влади Калинов - началник на ДНСК и експерти в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Спорни поправки в нормативни актове, приети в края на управлението на кабинета Борисов 3, ще оставят без разрешителни всички съоръжения за водовземане, изградени в коритата на реките и въведени в експлоатация след 9-ти август 2010 г. Застрашени са повече от 60 ВЕЦ-а с обща инсталирана мощност близо 120 МВт, в т.ч. и централи на НЕК, както и всички други ползватели на води от коритата на реки, като ВиК дружествата, „Напоителни системи“ и индустриалните предприятия. До края на годината 29 ВЕЦ-а ще бъдат принудени да спрат работа, както и още десетки централи през 2022-ра.

МРРБ: Предлагаме да платим на пътните фирми в разумен срок

МРРБ предлага споразумение, според което дължимите от държавата средства към пътностроителните фирми да бъдат изплатени в разумен перио...

Ако казусът не бъде решен, 20% от тока на България ще спре. Това е евтин, зелен, български ток“, каза председателят на Съюза на производителите на екологична енергия Иво Арсов. "В условията на безпрецедентно поскъпване на електроенергията, в сектора е заложена „мина“, която допълнително ще взриви цените“, допълни той.

По думите му на срещата с министър Комитова е станало ясно, че ведомството има концепция за административна процедура, която да реши казуса, на базата на съществуващото законодателство. Постигнато е съгласие да се намери съвместно решение с ясни процедури, регулации и правила за изграждането и функционирането на хидроенергийните съоръжения, както и за въвеждане на  технологични стандарти, които съхраняват природата и природните ресурси. И браншът, и институцията са поели ясни ангажименти за структурирано решаване на проблемите в сектора, включително по конкретния административен казус.

„Времето ни притиска, а енергийната ни система е под риск. Не вярвам да има българско правителство, което да унищожи българската зелена енергетика. Разговорите продължават“, коментира още Иво Арсов.

МРРБ

МРРБ наблюдава 26 свлачища в страната

„Предварителните наблюдения върху свлачищните райони дават възможност да се вземат адекватни и навременни превантивни мерки от ст...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com