МТСП търси резервите на пазара на труда, за да намали недостига на кадри

1970
МТСП търси резервите на пазара на труда, за да намали недостига на кадри
Снимка: БГНЕС

Демографската криза в България създава изключителни предизвикателства пред пазара на труда. Във връзка с това работим в няколко направления. Едното направление е свързано с намирането на резервите на пазара на труда в момента. Това заяви пред журналисти социалният министър Деница Сачева по време на кръгла маса по темата.

"На първо място това са младите хора, които нито учат, нито работят и в момента провеждаме проучване, което цели до средата на тази година, да открие кои са те и къде се намират тези хора. Демографските промени и тяхното въздействие върху пазара на труда, икономическото развитие и сигурността в България и Европа", цитира министъра БГНЕС. "След като идентифицираме тези хора, ще предприемем съответните мерки те да придобият необходимите умения или да бъдат валидирани съществуващите в тях умения. Всеки човек има такива и те би следвало да бъдат оценени."

Марияна Николова не може да си обясни защо има демографска криза

В демографски план намаляването и застаряването на населението се очертава като дълготраен проблем за България, призна вицепремиерът Ма...

"На второ място, подчерта министър Сачева, резервите са свързани с хората с увреждания. В това отношение продължаваме програмите, свързани с насърчаване заетостта на хората с увреждания и възможността те да могат да се регистрират в бюрата по труда и да насърчаваме работодателите да наемат такива хора като даваме допълнителни финансови стимули", обяви тя.

Сачева каза, че третата група хора са младите пенсионери на възраст между 55 и 65 г. и те също трябва да могат да намерят своята реализация на пазара на труда.

"При тях е най-трудно, защото възможностите за преквалификация и съответно преминава през курсове на обучение са по-трудни. В тази задача главната роля ще бъде на центровете за професионално обучение. Те ще бъдат един от основните фокуси на нашата работа през следващите месеци и програмен период. Предлагаме промени в Закона за професионалното образование, така че да има по-строг контрол върху лицензирането на такива центрове, както и да има единен орган за сертифициране на хората, които преминават през такива курсове", заяви Сачева и мотивира предложенията си с това, че има доста примери за неефективно разходване на публични и европейски средства в тази посока.

Министърът обърна внимание и на липсата на работна ръка, проблем, който съществува не само у нас, а и в Европа: "Това, което правим, идва през системата на образование. Полагаме изключителни усилия да намалим отпадането на децата от образователната система и да ги включим в нея, така че те да имат необходимите знания, умения и отношение, с които да могат да се реализират на пазара на труда. В последните 12 г. бюджетът за образование у нас е нараснал почти двойно - от 2,6 млрд. лв. на 4,8 млрд. лв. В рамките на мандата на това правителство над 1 млрд. лева е увеличен бюджетът за образование. На второ място са политиките за младите хора, които нито учат, нито работят. В момента работим и върху договарянето на тристранно споразумение със социалните партньори за внос на работници от чужбина", посочи министърът и поясни, че има излишък на работна сила с висше образование, която работи на позиции, изискващи по-ниско образование и квалификация, (ПОДРОБНОСТИ) а 22% имат по-ниска квалификация от това, което е необходимо за тяхната работа.

Германско изследване за България: Демографска криза, "нищонеправещи младежи" и "спящ" ромски потенциал

Демографските проблеми на България са основната пречка пред достигането в страната на средния за ЕС стандарт на живота. Депопулацията...

Деница Сачева каза още, че работят и за привличането на високотехнологични специалисти: "Инженери в областта на блокчейна, в областта на киберсигурността и химията няма в България. Няма да може и да произведем достатъчно в следващите 5-7 години, така че тук трябва да положим много по-сериозни усилия за привличането на такива хора у нас", разкри тя.

По думите на Сачева в подкрепа на тези усилия са и кариерните форуми за връщане на българите от чужбина, които организират като до края на годината ще бъдат организирани още 6 такива форума. "Над 68% от хората, които посещават тези форуми изразяват желание да се върнат у нас. През последните години има положителна тенденция и нарастване на броя на българите, които се връщат от чужбина. Има работодатели, които търсят такива кадри и са готови да дадат конкурентни заплати на тези, които се дават в Европа. По данни на НСИ през 2019 г. у нас са се завърнали около 16 000 души", посочи министърът.

Преди дни премиерът Бойко Борисов се похвали с пост във Facebook, че все повече млади хора се завръщат в България, ВИЖТЕ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 17 април 2024 г.

Искат почти двойно поскъпване на таксата за личните карти

Адвокатът на Живко Коцев: Ще докажем, че е невинен (ВИДЕО)

Д-р Николай Василев: Нужна е промяна в структурата на обществото (ВИДЕО)

50% по-изгоден пазар за Великден до 21 април

4 салона за красота в София за перфектна визия

Времето утре - 18 април 2024 г.

BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com