Музикаутор осъди БНР

5479
Музикаутор осъди БНР
Снимка: БГНЕС

Петчленен състав на Върховния административен съд(ВАС) потвърди предходно решение на съда, че аргументите на Музикаутор са по-силни, с което отмени наложената от Комисията за защита на конкуренцията(КЗК) санкция. В решението се посочва, че сдружението на автори, композитори и издатели не е нарушило закона, не е възпрепятствало стопанската дейност на БНР, а с действията и бездействията си БНР и Министерството на културата са допринесли за възникналата криза. От Музикаутор припомнят, че допреди спора БНР заплащаше едва 1% от субсидията си за музикална програма, която, според сдружението преставлява 50% от съдържанието на програмата на радиото. „Със сключения договор през юни 2017 г. възнагражденията за използването на авторски труд нарастнаха до по-справедливи нива“, се казва в писмо на Музикаутор до медиите. Към момента на конфликта „ръководството на радиото се възползва от националния ефир, като се отразиха приоритетно поциите на БНР , но не и тези на Музикаутор. БНР включително упражни натиск върху множество автори да предоставят безвъзмездно своите произведения“, пише още в писмото.

Припомняме, че със закъснение от шест месеца БНР, през юни 2017-а , подписа договор с Музикаутор за авторските права за музиката, която използва във всичките си 12 програми.  По това време генерален директор на БНР беше Александър Велев. Равносметката от липсата на своевременно уреждане на авторските права за музиката е следната: Съветът за електронни медии (СЕМ) санкционира БНР за нерегламентирано използване на защитени произведения; Министерство на културата наказа свой служител – Георги Дамянов – директор дирекция „Авторско право и сродните му права“, заради действия в казуса, които бяха в разрез със Закона за държавния служител; Съдът отхвърли искането на БНР за налагане на обезпечителна мярка на Музикаутор, а друг състав отхвърли иска на радиото като недопустим; три месеца (от януари до март 2017-а) БНР излъчваше само музика, свободна от авторски и сродни права (предимно класическа и народна), като лиши слушателите си от музикално разнообразие. И в крайна сметка не само изгуби всичките дела срещу Музикаутор, но накрая и сключи договор, с който плаща на сдружението повече, отколкото по старите договори.

Само 15% от заведенията плащат авторските права за музиката

Общински инспектори вече ще проверяват заведенията за уредени авторски права на музиката. Досега това беше в правомощията само на Минис...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com