МВнР е връчило протестна нота на турския посланик заради неговите "деяния и поведение"

3562
МВнР е връчило протестна нота на турския посланик заради неговите "деяния и поведение"
Снимка: БГНЕС

Министерството на външните работи е връчило протестна нота на турския посланик Сюлейман Гьокче заради неговите "деяния и поведение". Това съобщи по време на парламентарния блицконтрол министър-председателят Бойко Борисов.

По думите на премиера турският дипломат е бил привикан в МВнР на 23 или 24 декември миналата година, малко след като отстраненият лидер на ДПС Лютви Местан потърси сигурност в Турското посолство в София, предаде БНР.

Хорейшо отговори на Борисов и му разкри триковете си

Във връзка с потресаващите криминални случаи, които се случват в страната ни през последните дни г-н Хорейшо Кейн е изпратил писмо до п...

Борисов визира участието на посланика в процесите около ДПС, без да посочва срещу кои точно "деяния и поведение" на Сюлейман Гьокче протестира МВнР.

По-склонен съм да считам, че желанието на турското ръководство беше да се информират колко прогнозируеми са процесите, които текат в ДПС. Нито по линия на Русия, нито по линия на Турция има зависимост, подчерта Борисов.

Бившият председател на ДПС Лютви Местан е прекарал няколко часа в Турското посолство на 22 декември, малко след като става ясно, че ще бъде отстранен от поста. По същото време НСО изненадващо сваля охраната на Местан. По-късно бившият лидер на ДПС обяснява, че е имал предварително планирана среща с турския посланик и е използвал времето, за да осигури безопасността си – своята и на семейството си, без да търси закрила.

От своя страна в началото на 2016 година Борисов съобщи, че малко преди Коледа е отказал разговори с турския президент Реджеп Ердоган и премиера Ахмет Давутоглу.

"Южен поток" е в историята, потвърди премиерът

"Южен поток" като такъв е в историята. На дневен е ред е газовият разпределителен хъб "Балкан". Това заяви министър-председателят Бойко...

"България винаги се е старала да има нормални и приятелски отношения с Турция. Отношения, в които бихме могли да си зададем въпроси, които ни интересуват. Не се месихме и не реагирахме, когато президентът Ердоган и президентът Путин преместиха "Южен поток" и го преименуваха на "Турски", когато започнаха строежът на електроцентрали, когато туристите от България отиваха за Турция. Ние бяхме внимателни и търпеливи, знаейки, че един ден нещата ще си дойдат на своите места. Има незаобиколими фактори. Разбира се, всяка една държава има своите фаворити, предпочитания. Всеки един си хвали неговата стока. Това е навсякъде", коментира Борисов в отговор на парламентарно питане от Десислав Чуколов от "Атака".

Премиерът напомни, че многократно е благодарил на турското ръководство, че е помогнало бежанският поток да не се насочва към България и посочи, че с удоволствие би дошъл на Председателски съвет в парламента да дебатира как се обучават българските мюсюлмани и къде се издават техните дипломи.

"Тема, която заобикаляме, за да не ни обвинят дали в подкрепа на ДПС и т.н. Бих се радвал и самото ДПС да участва в това. Имаме стотици хиляди мюсюлмани, ходжи, мюфтии, а голяма част от тях са на издръжка на турската държава", допълва Бойко Борисов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com