X
 
 

На Илинден старозагорското село Бъдеще отбеляза храмовия си празник (СНИМКИ)

1151 0
photo of На Илинден старозагорското село Бъдеще отбеляза храмовия си празник (СНИМКИ)
Снимка: Община Стара Загора
Селото с оптимистичното име Бъдеще отбеляза с фолклорен празник в навечерието на Илинден храмовия си празник. В него участваха певческата група "Ахиевци" при местното Народно читалище "Васил Левски-121 г."За настроението на жителите на селото и гостите на празника свири хасковският оркестър "Орион бенд". По традиция празникът започна с литургия и молебен за здраве в местния храм „Св. Пророк Илия“.За празника гостуваха общинските съветници Николай Николов и Николай Овчаров, старозагорският омбудсман Надежда Чакърова, кметове от съседни села и приятели на селото.Село Бъдеще съществува от векове, за което свидетелства и могила от Римско време. Тя не е проучвана, тъй като върху нея се издига камбанарията на местния храм. В околността са намерени следи от първобитно и от тракийско селище и стари кости. Първите писмени сведения за селото са в турските регистри от XVIII век, когато се е наричало Ахиево (Мечкадарево). През Възраждането в селото е основан революционен комитет, а жителите му участват в Старозагорското въстание през 1875-а и в Руско-турската освободителна война.През 1877 г. по време на Старозагорското клане селото е опожарено, а жителите му бягат в планината. След като се връщат и го възстановяват, през 1906 г. го наричат Бъдеще и е единственото селище с това оптимистично име в България. 

Православният му храм "Свети пророк Илия" е построен през 1852 г. и действа до днес. През 1921 г. е създадено Народното читалище „Васил Левски",което и днес е културно-просветно средище на Бъдеще. Местната кооперация отглежда царевица, пшеница, ечемик и в селото работи една от модерните кравеферма в областта. Близостта му до областния център през последните години го прави удобно и за живеене. 

Празнуваме Илинден

Свети пророк Илия е един от най-великите измежду старозаветните праведници, могъщ изобличител на езичеството и предвестник на истинната...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално