На кафе при майките на деца с увреждания, за да проявим човечност (СНИМКИ)

2581
На кафе при майките на деца с увреждания, за да проявим човечност (СНИМКИ)
Снимка: БГНЕС

С призив да проявим човечност, съпричастност и да заемем твърда позиция в защита на по-уязвимите наши сънародници при палатковия лагер на майките на деца с увреждания при сградата на Народното събрание днес дойдоха десетки граждани, предаде БГНЕС.

Припомняме, че майките на деца с увреждания разпънаха палатковия си лагер пред парламента на 1 юни и вече почти месец всеки ден са там, защото искат бъдеще за своите деца.

Социалното министерство няма регистър на хората с увреждания, алармират родители

Социалното министерство няма никакви данни за хората с увреждания – нито колко са, нито какви са уврежданията. Това е едно от нещ...

Стефка Стоянова, организатор на срещата, призова: „Да се съберем малко повече хора, да дадем гласност на тези жени, които пребивават тук, на този палатков лагер от 20 дни и никой не е чул гласа им. За късмет, аз съм родила две здрави деца, на които се радвам, но съдбата не е била толкова благосклонна към всички и ние трябва, ако оставим по-слабите в обществото ни по този начин да страдат, няма да сме човеци повече“, заяви Стоянова, облечена с познатата вече черна тениска с надпис: "Системата ни убива!"

Събитието, което Стефка прави, е за нейни приятелки. „Съвсем лично,  извън политика, извън каквато и да е друга организация, исках да поканя няколко мои приятелки, с които да дойдем тук, да посетим тези жени и да помогнем с каквото можем. Не очаквах такъв мащабен отзвук на събитието и съм много благодарна, че все още сме запазили нещо добро в нас, и можем да подкрепим тези, които имат проблем, който не ни засяга пряко“, не скри Стоянова.

А майките бяха изненадани

Майките на деца с увреждания не вярват на сълзите на Бойко Борисов

Дали една държава е наистина държава си личи по нейното отношение към по-слабите, по-беззащитните, по-ранимите. Каква е България? Социа...

„Видяхме вчера събитието и даже не знаехме трябва ли да подготвим кафе или хората ще донесат, но явно просто беше повода да се съберем тук всички, и е много мило“, каза Мая Стоицева. Тя има син, който е на 17 години, казва се Георги - Гого. „Започнахме и сме тук заради неговото бъдеще“, каза майката.

Тя припомни, че протестират повече от 13 години. Първите им искания са били за електронен регистър на хората с увреждания, за да има база данни в тази държава - какви увреждания има, къде са по население, места и др. Така може да се планират социалните услуги и всичко нататък. „Тези дни отново стигнахме до там, че всъщност няма такъв регистър и ние сме на нулева позиция, и всъщност и затова и финансовата обосновка на нашия закон буксува толкова, защото министерството няма база данни, на която да стъпи. Ние стъпваме на едни хипотези“, каза Стоицева.

С черна тениска „Системата ни убива!“ беше и Росица Букова от Фондация "Движение на българските майки". Самата тя няма този личен казус на повечето родители на деца с увреждания, но каза за себе си, че има поглед какво се случва в институциите за деца с увреждания през последните 13 години. „Като организация ние винаги сме подкрепяли родителите на деца с увреждания, които не са си изоставили децата. Затова сме тук“, каза Букова. Тя не мисли, че един закон ще реши въпроса, но такъв трябва да има. „Не, един закон няма да реши проблема, но един закон е нещо, от което трябва да се започне, за да продължат да работят и останалите закони, които ще бъдат изготвени“, посочи още Букова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com